Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković zadovoljan porukama

'EU počiva na vladavini prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska može biti zadovoljna porukama sudionika konferencije o sigurnosti vezanim za pristupanje NATO-u i granični spor sa Slovenijom ocijenio je u Muenchenu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Šef hrvatske diplomacije sudjelovao je u glavnom gradu Bavarske na 45. konferenciji o sigurnosti tijekom koje se sastao s kolegama iz nekoliko zemalja članica EU i NATO-a. Prema Jandrokovićevim riječima proces ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u nastavlja se i parlamenti zemalja članica koje ga još nisu ratificirale trebali bi to učiniti do kraja veljače.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Ratifikaciju Protokola u najskorije vrijeme Jandrokoviću su najavili ministri vanjskih poslova Slovenije, Nizozemske i Grčke. Vezano za granični spor sa Slovenijom i blokadom pristupnih pregovora s EU-om, iskazano je razumijevanje za hrvatske argumente rekao je Jandroković.

'EU počiva na vladavini prava, Hrvatska i Slovenija su potpisnice Konvencije o pravu mora i članice UN-a pa je najlogičnije da se to pitanje riješi pred međunarodnim pravosudnim tijelom', istaknuo je.

Hrvatski ministar vanjskih poslova ponovio je vladin stav da je granični spor sa Slovenijom bilateralno pitanje koje ne treba povezivati s pristupanjem Uniji. S konferencije na kojoj je sudjelovalo nekoliko šefova država i vlada 50-ak ministara izaslanstva 70 zemalja Jandroković je posebno istaknuo zajedničku ocjenu da svijet u idućim godinama očekuje politički, gospodarski i sigurnosno neizvjesno razdoblje.

Osobito važnom smatra poruku američkog potpredsjednika Josepha Bidena europskim partnerima o jačanju transatlantskog partnerstva što je smatra Jandroković važno i za hrvatsku koja se približava članstvu u EU i NATO-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene