Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povećan broj oboljelih

Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja

Aktualno Galerija +0 Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/1 >>
Časopis Politico objavio je vijest da je Hrvatska žarište hripavca. Valentina Baus o tim je napisima razgovarala s epidemiologinjom Sanjom Kurečić Filipović.

Časopis Politico naveo je da se u nepuna tri mjeseca 2024. godine u Hrvatskoj hripavcem zarazilo više od šest tisuća osoba. 

Na pitanje jesu li tvrdnje istinite i je li žarište hripavcem u Hrvatskoj, epidemiologinja odgovara: 

"Hrvatska je tijekom 2023. zabilježila zaista povećan broj oboljelih od hripavca, a najveće brojeve bilježili smo tijekom studenog i prosinca kada je bilo više od dvije tisuće zaraženih. U ožujku 2024. broj je pao na više od 150 tako da možemo zaključiti temeljem toga da Hrvatska nije trenutno žarište hripavca.

Više od šest tisuća slučajeva zaraze hripavcem imali smo u razdoblju od 01.01.2023. do 05.04.2024., dakle govorimo o periodu od više od 15 mjeseci.

Dakle, ne govorimo o tome da je šest tisuća zaraženih bilo u prva tri mjeseca ove godine, kao što je Politico prenio", objasnila je epidemiologinja Kurečić Filipović.

Pročitajte i ovo Pojava ospica - 1 Niska procijepljenost WHO upozorava na poznatu bolest, a cijepljenje u Hrvatskoj stagnira: "To brine svakog roditelja"

Demantirala je napise. O trenutnoj situaciji u Hrvatskoj kaže:  

"Situacija trenutno nije loša nigdje jer su brojevi mali. Možda malo povećani od uobičajenih godina kada se hripavac pojavljuje redovno kao endemska bolest i gdje brojevi nisu tako visoki."

Na pitanje kako Hrvatska stoji u odnosu na ostale europske zemlje, odgovara: 

"Ono što možemo zaključiti na temelju izvještaja Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti je da je u nekim zemljama situacija puno lošija, recimo u Češkoj. Tamo je od početka 2024. više od 5 tisuća oboljelih. Također velike skokove na tjednoj bazi bilježi Danska, Belgija, Nizozemska, Velika Britanija, Španjolska..."

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci"

Na pitanje očekuje li se porast broja oboljelih u narednom periodu, odgovara: "Nadamo se, upravo zbog klimatskih uvjeta, da će doći do pada", napominje. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene