Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eko-Kvarner: 'Spremnici za plin ekološki opasni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi udruge Eko-Kvarnera priopćili su danas na konferenciji za novinare da je novi spremnik za plin u Ininoj rafineriji u Urinju izrađen od neodgovarajućeg čelika i s neispravnom dokumentacijom te da je ekološki opasan zbog mogućnosti istjecanja plina.

Predsjednik udruge Vjeran Piršić je rekao da je Eko-Kvarner dobio dokumente koji upućuju na mnoge propuste u nabavi materijala za Inine kuglaste spremnike za plin te na propuste u njihovoj gradnji i nadzoru nad gradnjom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Prema dokumentima iz dva europska instituta i jednog od sudionika projekta, čelik nije jednak oznaci koju nosi i njegova kvaliteta nije poznata, a iz skupine je čelika koja se ne preporučuje za tlačne posude. 

Eko-Kvarner sumnja i u kvalitetu zavarivanja.

Ta udruga traži da se provede istraga kako bi se uklonili
nedostatci, ali i, kako su rekli, riješile sustavne pogreške u nadzoru velikih industrijskih objekata i zaštite okoliša.

Piršić je rekao da Ina planira izgraditi još jedan spremnik za plin u Urinju i dva u Sisku, svaki kapaciteta 5000 kubičnih metara, od istog, već nabavljenog materijala.

S istim navodima oglasila se danas i Sisačka eko-akcija. Ta udruga u priopćenju navodi da su dokumenti na koje se pozivaju zapravo nalazi o čeliku Francuskog instituta IS iz 2005. i Matkonerga d.o.o. za materijale i kontrolu u energetici, te fotografije varova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene