Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očajni položaj

"Pred umirovljenicima je razdoblje gladi i smrzavanja!" Dvije umirovljeničke udruge pozivaju Vladu za hitnu potporu

Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske pozvale su u petak hrvatsku Vladu da poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika i sve većeg pada realne vrijednosti mirovina.

Pozdravljamo najavljeno smanjenja PDV-a na energente, ali sumnjamo da će potrošači od toga imati koristi, jer unatoč smanjenju PDV-a na hranu, cijene prehrambenih proizvoda u ovoj su godini porasle za oko 30 posto, navode umirovljeničke udruge.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dio paketa mjera vlade Umirovljenici će primiti jednokratnu naknadu, uključeni su i oni koji su zaposleni Umirovljenici - 1 "Nije to dovoljno" Vlada najavila novi paket mjera pomoći, oporba poručuje: "Nemojte nasjesti na jeftine trikove"

Tvrde da je pred 75 posto hrvatskih umirovljenika "razdoblje gladi i smrzavanja", pa zbog "očajnog i ponižavajućeg" položaja umirovljenika, te njihove visoke stope smrtnosti zbog pandemije i teških socijalno-ekonomskih uvjeta života, ističu nekoliko zahtjeva.

Traže da se kao antiinflacijska mjera do kraja godine isplati još jedno jednokratno novčano primanje svim umirovljenicima i to u sljedećim razredima: za mirovine do 1700 kuna – 1200 kuna; od 1700 do 2200 kuna – 900 kuna; od 2200 do 3200 kuna – 600 kuna, te od 3200 do 4200 – 400 kuna.

Poručuju i kako je potrebno uključiti umirovljenike s mirovinama do 1500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna, a one s mirovinama od 1500 do 4000 kuna na vaučer do 200 kuna.

Traže i da se svima koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1. siječnja 1999. mirovine trajno povećaju za deset posto. Pozivaju i na hitnu promjenu modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uoči Sinjske alke Sinjski gradonačelnik Miro Bulj nakon "uskrsnice" isplaćuje i "alkaricu": Poznato koliko će iznositi novčana pomoć

Pročitajte i ovo Kruh na polici, Ilustracija borba s inflacijom Pekar ispekao "inflacijski kruh": "Ima poseban dodatak, a kupci ga rado kupuju"

No, i tu tražimo socijalnu intervenciju na način da se mirovine do 2000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2000 do 4000 za 110 posto, poručili su Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene