Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve se lomi na građanima

Šok za korisnike: Računi za plin skaču za 450 posto!

Plin, ilustracija - 3
Plin, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Računi za plin tvrtkama skaču i 450 posto, a više od 8000 poduzetnika, javnih institucija i udruga dobiva nove ugovore i zadužnice zagrebačke Gradske plinare.

"Pojedini ugostitelji dobivaju račune za plin od 90 ili 100 tisuća kuna. To je sigurno izvanredna situacija koja će trajati idućih šest mjeseci i država bi morala imati neki plan, nije da drečimo bezveze", kazala je za Jutarnji list Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amelie i predstavnica zagrebačkih ugostitelja.

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić o plinu - 2 Pripreme za hladnu zimu EU ubrzano puni zalihe plina. Hrvoje Krešić istražio koja je država na 99 posto popunjenosti, a koje su u velikom problemu

Pročitajte i ovo Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 2 nije dobro Inflacija u Hrvatskoj srušila sve rekorde: Pogledajte koliko su poskupjeli meso, žitarice, voda, plin, prijevoz...

Posljednjih dana veliki broj poduzetnika istupa navodeći da su im računi za plin skočili 450 posto, ali i da im je Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cijena plina od listopada svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu. Uz ugovor, zagrebačka Plinara poduzetnicima šalje i zadužnice od tisuću ili dvije tisuće eura kojima se žele osigurati da će plin od njih i naplatiti.

Do prvog rujna oko osam tisuća velikih i malih poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojne udruge. Poduzetnici s kojima smo razgovarali misle da je nužna intervencija Ministarstva gospodarstva.

"Mi ćemo sada biti u situaciji da nećemo znati hoće li nam račun za plin za idući mjesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći plaćati naše obveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego poskupjeti naš proizvod i sve prebaciti na građane, ali to nije rješenje", napominje Troskot.

Pročitajte i ovo Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 2 nije dobro Inflacija u Hrvatskoj srušila sve rekorde: Pogledajte koliko su poskupjeli meso, žitarice, voda, plin, prijevoz...

Pročitajte i ovo Igor Dekanić teška zima? Kako pomoći ljudima da ove zime ugriju dom, a da pritom ne bankrotiraju? Energetski stručnjak o Vladinim planovima: "Sva sreća da imamo LNG"

Iz Glasa poduzetnika, udruge koja predstavlja 20 tisuća domaćih poduzetnika, navode da čekaju mjere koje su za nekoliko tjedana obećali iz Ministarstva gospodarstva, napominjući da im veliki broj poduzetnika najavljuje zatvaranje pogona uz trenutačne cijene plina.

Ministarstvo gospodarstva, na čelu s ministrom Davorom Filipovićem, s pitanjem što se konkretno planira, za Jutarnji list je odgovorilo. "Vlada Republike Hrvatske kontinuirano prati situaciju te aktivno razmatra o načinima kako pomoći poduzetnicima. Mjere poduzetnicima za prevladavanje energetske krize Vlada će donijeti u rujnu, u skladu s mogućnostima državnog proračuna".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene