Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆE CIJENE, HLADAN OČAJ

Zima dolazi, a nekima su i drva za ogrjev gotovo pa luksuz: Vlada je snizila PDV, sjetila se i solara, no koliko će to pomoći?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vlada je u srijedu uputila u saborsku proceduru 65 zakonskih prijedloga vezanih uz uvođenje eura kao službene valute u RH, a među njima i izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predviđa i snižavanje stope PDV-a na pet posto na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nultu stopu PDV-a za solarne panele.

Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenom zakona predlaže se promjena odredbi povezanih s uvođenjem eura kao i daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Tako se predlaže da se sniženom stopom PDV-a od pet posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz tu isporuku te isporuka ogrijevnog drva, peleta, briketa i sječke, obavljena od dana stupanja zakona na snagu pa sve do 31. ožujka 2023. godine.

Nadalje, predlaže se da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Ta bi se stopa, naveo je ministar, primjenjivala na isporuku i ugradnju solarnih ploča samo u krajnjoj potrošnji, dakle na isporuke građanima i njihovim energetskim zajednicama, tj. kod višestambenih zgrada te osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa.

Pročitajte i ovo Informer: Solarna energija - 6 FER istražuje mogućnosti Sanjate manji račun za struju? Ima rješenja, pogledajte što morate znati ako uvodite solarnu energiju
Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Time se otvara prostor za snižavanje cijena kao poticaj korištenju obnovljivih izvora energije, ocijenio je Primorac.

U obrazloženju Prijedloga zakona navodi se da će predložene mjere smanjiti prihode državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 120 milijuna kuna na razini godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene