Požar, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Požar, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U uvali Zvirje na otoku Braču u utorak popodne izbio je požar u kojem je izgorjelo dva hektra borovine i niskog raslinja, doznaje se od splitskih vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva canadaira CL-415 Protupožarnih snaga OS RH.


Dojava je vatrogascima stigla u 14:40 sati, a na teren su krenule sve otočke raspoložive snage i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Selca, Bol, Supetar i Pučišća s 40 vatrogasaca i sedam vozila.

Vezani članci U požaru je stradao veći broj pomoćnih prostorija svetišta, ali je kip Majke Božje Bistričke ostao čitav U velikom požaru u svetištu izgorjele brojne prostorije, ali ostao je jedan detalj: "Zanimljivo je da je plastični kip netaknut" Požar automobila Vatra naglo buknula u minijaturnom autu, požar progutao nekoliko automobila prije nego što su stigli vatrogasci

Vatru su stavili pod nadzor uz pomoć dva canadaira, a zemaljske vatrogasne snage su i dalje na požarištu, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Splita. Prema riječima vatrogasaca iz DVD-a Selca, nisu ugrožene kuće niti poljoprivredna zemljišta.

Iz Selca javljaju kako se radi o nepristupačnom terenu kojemu se ne može prići vozilima, pa vatrogasci moraju pješačiti jedan kilometar od vozila do vatre.

U DVD-u Selca ističu kako do zalaska sunca žele okružiti požarište kako se vatra ne bi širila čemu bi mogao olakšati najavljeni vjetar.

Ove sezone 34 požara

Iz Ministarstva obrane RH su priopćili da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage OS RH do danas sudjelovale u gašenju 34 požara (14 u Zadarskoj, 10 u Šibensko-kninskoj i 9 u Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Protupožarne zračne snage OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 200 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 5.200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Protupožarne Kopnene snage OS RH bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša s ukupno 103 pripadnika, navode iz MORH-a. (V.P./Hina)