Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž u utorak je najavio svoju kandidaturu za dubrovačkog gradonačelnika na svibanjskim lokalnim izborima, kao kandidat Dubrovačke stranke.


Raguž je i ranije isticao kako će samostalno izaći na izbore ako se dosadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić ne bude mogao natjecati zbog Zakona o lokalnim izborima i njegove pravomoćne sudske presude u aferi Šipan. No, iako Ustavni sud još nije donio odluku o ocjeni ustavnosti tog zakona, ipak je odlučio kandidirati se, a svom bivšem šefu ponudio je mjesto savjetnika.

Vezani članci Miroslav Škoro Stigla službena potvrda: Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ulazi u utrku za gradonačelnika Zagreba Slika nije dostupna Andro Vlahušić najavio kandidaturu unatoč pravomoćnoj presudi u 'aferi Šipan'

Naime, Zakon o lokalnim izborima Vlahušića priječi u novom kandidiranju zbog pravomoćne presude u aferi Šipan od šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana kušnje. Vlada je u siječnju za Dubrovnik imenovala povjerenicu jer do kraja 2016. nije izglasan gradski proračun za ovu godinu.

"Samostalan izlazak na izbore ne iznenađuje, jer smo tu mogućnost najavljivali zadnjih mjeseci. Mi jesmo komunicirali s predstavnicima ostalih političkih stranaka, ali sve je ostalo samo na tome. Nudili su nam se gotovo svi, ali naš stav od početka je bio da želimo na izbore ići samostalno, u slučaju ako se Andro Vlahušić ne bude mogao kandidirati", rekao je Raguž.

Raguž: Po mojim informacijama Vlahušić se neće moći kandidirati

Na novinarski upit hoće li promijeniti odluku o samostalnom izlasku na izbore ako odluka Ustavnog suda Vlahušiću omogući kandidiranje, odgovorio je kako se "prema njegovim informacijama Vlahušić neće moći kandidirati". "Jedina odluka koja bi me na neki način ponukala da se odreknem svoje kandidature je da se Andro Vlahušić bude mogao kandidirati, ali informacije koje imam govore da se to neće vrlo vjerojatno dogoditi", kazao je i najavio kako će, dobije li izbore, Vlahušiću ponuditi da postane njegov prvi savjetnik.

Inače, Raguž je trebao biti kandidat HSS-a za gradonačelnika na lokalnim izborima 2013., ali je od tog plana odustao kako bi postao Vlahušićev zamjenik. Nakon raskola u dubrovačkom ogranku HSS-a on napušta tu stranku i osniva Dubrovačku stranku. (Hina)