Nakon dramatičnog apela liječnika roditeljima da cijepe djecu protiv ospica, dječji vrtići u Dubrovniku pokreću akcijski plan.

Galerija


Majka Ivana malenu Miju nije još odvela na cijepljenje protiv ospica. I dvoji hoće li uopće.

Vezani članci Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Ospice poharale Sarajevo, čak 363 zaraženih u manje od tri mjeseca: Provjerili smo postoji li opasnost od zaraze u Hrvatskoj Cijepljenje (Foto: AFP) Epidemija ospica u New Yorku: Necijepljena djeca ne smiju u vrtiće, škole, trgovačke centre...

„Nisam za sva cjepiva. Za ono za ospice stvarno ne znam“, kaže Ivana.

Maja je s druge strane svoju djecu cijepila protiv ospica.

„Da, cijepljeni su, vjerujem da svi kreću od toga da žele dobro svom djetetu“, rekla je Maja.

U Dubrovniku 2200 djece nije cijepljeno. Psiholozi smatraju da je razlog tomu nepovjerenje prema cjepivu. A nepovjerenje je rezultat često nepouzdanih izvora s interneta.

„Sve su više i više zbunjeni i ovako velik broj informacija blokira ih u nekakvom konačnom donošenju odluke i u toj blokadi odustaju od cjepiva“, kaže Vesna Raguž Staničić, klinički psiholog.

Od cjepiva su odustali gotovo svi roditelji djece rođene 2016. godine. Tek je 10 posto te generacije cijepljeno.

„To znači da ako jedno dijete dođe s ospicama u jaslice dobit ćemo pravu epidemiju. 2200 djece nije cijepljeno prvom dozom protiv ospica, to znači godište od 2012. do 2016.“ Poručuje Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Vrtićima stoga nije svejedno pa će tiskati letke. Liječnici pozivaju sve u nedoumici - dođite na razgovor. Pravi doktor uvijek je bolje rješenje od doktora Googlea.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr