Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevare kupaca

Inspektori tijekom uskrsnih blagdana proveli veliku akciju kontrole: Doznajte koje su nepravilnosti pronašli

Aktualno Galerija Supermarket - 1 Supermarket - 1 Foto: DNEVNIK.hr Supermarket - 2 Supermarket - 2 Foto: DNEVNIK.hr Supermarket - 3 Supermarket - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Supermarket - 4 Galerija 1/4 >>
Tijekom uskrsnih blagdana državni su inspektori bili u velikoj akciji kontrole trgovaca, ali i proizvođača tradicionalnih proizvoda iz uskrsne košarice. Dnevnik Nove TV dobio je podatke koliko je bilo varanja i kršenja potrošačkih prava.

Tijekom uskrsnih blagdana državni su inspektori u sklopu posebne akcije obilazili tržnice, male trgovine, supermarkete trgovačkih lanaca, farme i kontrolirali sve proizvode iz uskrsne košarice.

Prekontrolirano je više od 50.000 komada jaja i pronađena je samo jedna nepravilnost. Inspektori su provjerili i 144 mesna proizvoda te su utvrđene četiri nepravilnosti vezane uz označavanje proizvoda. Provjeravali su i pridržavaju li se trgovci Zakona o zaštiti potrošača. Obavili su 103 nadzora i otkrili 31 prekršaj.

"Neisticanje cijena. Nema kod akcijskih cijena one prijašnje i ove nove. Zavaravanje potrošača da se govori o robi jedno, a zapravo je drugo. Bilo bi dobro da inspekcija redovito radi takve kontrole, a ne samo u vrijeme blagdana, kad je povećana kupnja. Tako se stvara sigurnost i povjerenje potrošača u trgovce", rekla je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROSLAVA DANA POBJEDE VIDEO Oglasio se ruski veleposlanik kojeg su zalili crvenom bojom: "Upropastili su nam sveti praznik"

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga I kućni ljubimac smije s vama na putovanje. Doznajte koji mu sve papiri za to trebaju

U jednoj su trgovini inspektori otkrili da je trgovac, uz redovnu cijenu, istaknuo akcijsku cijenu proizvoda koja je niža od redovne cijene, ali se na kraju ispostavilo da trgovac ove godine taj proizvod uopće nije prodavao po cijeni za koju je tvrdio da je bila redovna cijena.

"Nama ne dozvole da imamo bilo što izloženo po akcijskoj cijeni jer zakonski to ne smijemo imati. Nije fer ni prema nama, a ni prema kupcima jer su kupci žale na to", rekla je Andrea Kusić, trgovkinja na tržnici.

Ove je godine inspekcija s polica trgovina povukla 34 proizvoda, najviše u kategoriji dječjih igrački i orašastih plodova. Najčešći razlog povlačenja bila je previsoka razina pesticida u kategoriji prehrambenih proizvoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene