Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

I kućni ljubimac smije s vama na putovanje. Doznajte koji mu sve papiri za to trebaju

Aktualno Galerija Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr Smije li kućni ljubimac preko granice? Smije li kućni ljubimac preko granice? Foto: Getty Images Smije li kućni ljubimac preko granice? Smije li kućni ljubimac preko granice? Foto: Getty Images +0 Smije li kućni ljubimac preko granice? Galerija 1/4 >>
Radost putovanja često zna kvariti rastanak od kućnih ljubimaca koje nerado ostavljamo za sobom. Uz potezanje za rukav rodbine da ih pripaze ili skupih hotela za životinje, može se razmisliti i o još jednoj opciji. Zašto sa sobom ne biste poveli i njih?

Smiju li mačke i psi na putovanje? Koji dokumenti im trebaju? Vlasnici kućnih ljubimaca koji su preko granice planirali na duži period sigurno su se našli u situaciji da traže odgovore na ova pitanja. 

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Je li tijekom bolovanja dopušteno otputovati? Provjerite što se smije, a što ne, kako ne biste ostali bez novca

"Putovati sa svojim psom, mačkom ili tvorom u drugu zemlju EU-a (u ovom slučaju 27 država članica EU-a, Norveška i Sjeverna Irska) jednostavno je zahvaljujući propisima EU-a. Tim propisima obuhvaćena su i putovanja u EU iz zemlje ili područja izvan EU-a", objašnjeno je na stranicama Europske unije.

Imaš pravo, ostvari ga Smije li kućni ljubimac preko granice? (Foto: Getty Images)

Postoje neke iznimke, ali kućni ljubimac s vlasnikom može putovati iz jedne u drugu zemlju EU-a ili iz zemlje izvan EU-a u zemlju EU-a pod sljedećim uvjetima:

  • ima mikročip (u skladu s tehničkim zahtjevima iz Priloga II. Uredbi EU-a o premještanju kućnih ljubimaca) ili jasno čitljivu tetovažu tetoviranu prije 3. srpnja 2011.
  • cijepljen je protiv bjesnoće
  • tretiran je protiv trakavice Echinococcus multilocularis ako je na području na koje putujete ta trakavica istrijebljena (Finska, Irska, Malta, Norveška i Sjeverna Irska)
  • ima valjanu europsku putovnicu za kućne ljubimce pri putovanju iz zemlje EU-a ili Sjeverne Irske u drugu zemlju EU-a ili Sjevernu Irsku, ili certifikat EU-a o zdravlju životinja pri putovanju iz zemlje izvan EU-a.

Ova pravila odnose se na privatna putovanja s ljubimcima, ne i na putovanja koja uključuju promjenu vlasništva ili prodaju.

Što je europska putovnica za pse i mačke?

"Europska putovnica za kućne ljubimce standardizirana je isprava te je nužna za putovanje unutar EU-a", objašnjavaju u EU.

Ona sadržava opis vašeg kućnog ljubimca i pojedinosti o njemu, uključujući kôd u mikročipu ili na tetovaži, te podatke o povijesti cijepljenja protiv bjesnoće i podatke za kontakt vlasnika i veterinara koji ju je izdao.

"Europsku putovnicu za kućne ljubimce možete izvaditi za svojeg psa, mačku ili tvora kod bilo kojeg ovlaštenog veterinara (kojeg su nadležna tijela ovlastila za izdavanje putovnica za kućne ljubimce). Putovnica za kućne ljubimce valjana je sve dok redovito cijepite svojeg kućnog ljubimca protiv bjesnoće", dodaju.

Što je certifikat EU-a o zdravlju životinja?

Certifikat EU-a o zdravlju životinja također sadrži podatke o ljubimcu (ime, zdravstveno stanje, povijest cijepljenja protiv bjesnoće).

Imaš pravo, ostvari ga Smije li kućni ljubimac preko granice? (Foto: Getty Images)

Ako putujete iz zemlje ili područja izvan EU-a, vaš kućni ljubimac mora imati certifikat EU-a o zdravlju životinja koji je u zemlji polaska izdao službeni državni veterinar najviše 10 dana prije nego što vaš kućni ljubimac stigne u EU. Taj certifikat vrijedi za putovanja među zemljama EU-a četiri mjeseca od datuma te potvrde ili do isteka valjanosti cijepljenja protiv bjesnoće.

Uz certifikat trebate imati i ispunjenu pisanu izjavu da s kućnim ljubimcem putujete iz razloga koji nisu komercijalne prirode. Ta izjava potrebna je i ako vaš kućni ljubimac putuje s osobom koju ste za to ovlastili. U tom slučaju svojeg kućnog ljubimca morate preuzeti u roku od pet dana od vašeg putovanja.

"Od 1. siječnja 2021. putovnice EU-a za kućne ljubimce izdane vlasniku koji je rezident Velike Britanije više ne vrijede za putovanje s kućnim ljubimcima iz Velike Britanije u zemlje EU-a ili Sjevernu Irsku", napominje se.

Smije li ljubimac preko granice bez vlasnika?

Smije, ali uz pisano dopuštenje drugoj osobi da putuje s vašim kućnim ljubimcem umjesto vas. Svojeg kućnog ljubimca morate preuzeti u roku od pet dana od njegova putovanja.

Imaš pravo, ostvari ga Smije li kućni ljubimac preko granice? (Foto: Getty Images)

Koliko ljubimaca je dozvoljeno?

Možete putovati s najviše pet kućnih ljubimaca. Ako putujete s njih više od pet (pasa, mačaka ili tvorova), morate predočiti dokaz:

  • da sudjeluju u natjecanju, izložbi ili sportskom događanju (npr. potvrda o prijavi za takvo događanje) i
  • da su stariji od šest mjeseci.

A drugi ljubimci?

"Europska putovnica za kućne ljubimce izdaje se samo za pse, mačke i tvorove. Ako putujete u drugu zemlju EU-a s drugom vrstom kućnog ljubimca, kao što su ptice, ukrasne akvatične životinje, gmazovi, glodavci ili zečevi i kunići, proučite nacionalne propise o uvjetima ulaska u zemlju koju namjeravate posjetiti", stoji na stranicama.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene