Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled

Doznajte koji su najvažniji događaji tjedna iza nas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je buran tjedan koji je obilježio papa Benedikt XVI. svojom najavom odlaska s funkcije te eksplozija meteora nad Rusijom u kojoj je ozlijeđeno više od 1.000 osoba.

UDAR METEORA

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Pezo Moskaljov Pregled tjedna Afera s plinom, svađa zbog VSOA-e i splitska Ultra: Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan iza nas Pregled tjedna - Ivana Pezo Moskaljov Najvažniji događaji Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov: Rušilo se u Vruji, prepucavao državni vrh, vratili Hrvati iz Zambije...

Poput filmova apokalipse! Vatrene kugle i krhotine meteora – zasule su Rusiju. Posijale kaos i paniku, a oduševile znanstvenike. Zemlja je izbjegla i još jednu, i nikad bližu svemirsku grdosiju. No, kao grom iz vedra neba, ipak je odjeknula je objava iz Vatikana.

PAPA SE POVLAČI

"Potpuno samostalno proglašavam da odstupam s mjesta rimskog biskupa, nasljednika Svetog Petra“, kazao je Benedikt XVI, na iznenađenje okupljenih. Prvi put nakon gotovo 600 godina, Papa odlazi. Više nema snage.

IZNENAĐENJE I NEVJERICA

"Razmišljam o stvarno velikom gestu pape koji je to napravio iz dubokog uvjerenja da to radi za dobro Crkve“. Bila je to prva reakcija Nikole Eterovića, glavnog tajnika sinode biskupa u Vatikanu i jednog od najbližih Papinih suradnika.

SKRIVENI MOTIVI?

U razlozima povijesnog povlačenja, mnogi sada traže skrivene motive. Benediktov pontifikat obilježile su afere i poljuljale povjerenje u Crkvu. Sveti se Otac ispričao zbog pedofilije. Suočio s krađom povjerljivih dokumenata. Bio prvi Papa, koji se vješto služio modernim tehnologijama. A poruke zajedništva nije slao samo iz virtualnog svijeta. "Dragi prijatelji, naka vam ova korizma bude milosno vrijeme jačanja vjere i nade u uskrsnuće“, poručio je s opće audijencije, obraćajući se na hrvatskom jeziku hodočasnicima iz hrvatske katoličke misije u Eslingenu.

KOSOR NA IZLAZNIM VRATIMA HDZ – a?

"Ona nije prestala govorit otkako je izgubila stranačke izbore, očito, da se radi o frustracijama, jer to što ona izgovara nije istina“, poručio je predsjednik HDZ – a Tomislav Karamarko Jadranki Kosor nakon njezinih medijskih istupa u kojoj je kritizirala aktualno stranačko vodstvo. Na to mu je Kosor odgovorila da je ona plaćena da govori, da nije frustrirana, već vrlo stabilna kao osoba.

KOSOR PRED SUDOM ČASTI

Jadranka Kosor sve je bliže isključenju iz HDZ–a. Javno se požalila da je žele ušutkati, pa ju Tomislav Karamarko šalje pred sud časti. Bivšu premijerku prijavili su do jučer odani i bliski suradnici. "HDZ nije udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo i stvari se moraju dešavati unutar stranke“, kazala je HDZ – ova Sunčana Glavak.

BADRIĆ NA SUDU

Repovi, koji se vuku zbog crnih HDZ – ovih fondova, doveli su dašak estrade na sud. Nini Badrić pjevanje za stranku plaćao je Hrvatski dragovoljac. Ona kaže da je PDV platila državi.

SPLIĆANI ZA SVEĆENIKA

Na političkoj sceni, uoči lokalnih izbora, sve je samo ne dosadno. U glavnom su gradu – ulozi veliki. Još nije u utrci, ali u gradu pod Marjanom, ankete idu na ruku svećeniku. "Splićani imaju jedan poseban štih da biraju ono što je u modi, điru. Vi ste sada u modi? Izgleda“, bio je komentar Ivana Grubišića na ovakav odabir Splićana. Nevenka Bečić daje mu male šanse. "Onaj tko jedanput izda, izdat će opet, a onaj tko se vjenčao za crkvu trebao bi biti do kraja dosljedan“, kazala je Bečić.

MOLITVA, ČITANJE BIBLIJE, MEDITACIJA

I hoće – barem na Markovu trgu. Prođe li mu plan, u Saboru će se moliti, čitati Bibliju, meditirati i tražiti duhovni mir…
"Koliko je ovdje nevjernika, sumnjam u to. Ni Bog nam neće pomoći“, uzvratio je na inicijativu nezavisni zastupnik, Damir Kajin.

POSAO PREKO LUTRIJE

Više od molitve, za rad u osječkoj Hitnoj pomoći, bila je potrebna sreća. HDSSB se, dosad neviđeno, poigrao za zapošljavanjem volontera, koji su ispunili uvjete. Lutrijom odredio tko će dobiti posao. "Vjerujte nema nikakvog nepotizma“, kazao je na sve HDSSB – ov župan, Vladimir Šišljagić. Nagradna igra na Šišljagićev način ipak neće proći. Natječaj je poništen.

PONOVNO PROBLEMI

Baš kad smo pomislili da je gotovo – obrat. Janez Janša zakomplicirao je ionako zapetljano. Tik pred dogovor oko Ljubljanske banke, iz igre izbacio šefa diplomacije. Postavio novog pregovarača. A i on se kani sastati s Milanovićem.

SVI NA BIRALIŠTA

Ni s euroizborima ne ide glatko. "Neki koji se zalažu za plaću od 8 tisuća eura, sad im je pak, skupo održavanje izbora. Demokracija košta“, poručio je premijer kritičarima. HDZ – ov Davor Ivo Stier smatra da je jeftinije ako su izbori za EU parlamentna isti dan kad i lokalni. A i izlaznost je veća. Čekaju nas paralelne kampanje. "Pravi leteći cirkus Monty Pythona“ , bio je slikovit HDSSB–ov Boro Grubišić.

PREDSJEDNIKOVA ZADNJA

Spajanjem lokalnih i izbora za EU parlament, uštedjeli bi se milijuni. No, licitaciju datuma, može zaustaviti samo predsjednik. Njegova je zadnja. "Ja ću to učiniti vodeći računa o stanovištu Vlade i svih političkih stranaka“, odgovorio je predsjednik.

AVION VRIJEDAN 60-AK MILIJUNA KUNA

Prašinu još diže skupa letjelica koju Agencija za civilno zrakoplovstvo kupuje, a ne zna jel im treba. Rasipanje ozbiljnog novca premijera kao da ne brine. "Što se mene tiče, neka si kupe 10 aviona. Ništa bez populističke hajke u Hrvatskoj, kao da se kupuje srestvo za zabavu Vlade…“, komentirao je predsjednik Vlade.

KAKVO MLIJEKO PIJEMO?

"Trebamo imati povjerenje u svoje proizvode!“, poručio je ministar poljoprivrede. Čašu mlijeka popio je naiskap, ne bi li umirio građane. No, analiza je pokazala zabrinjavajuće podatke – razina aflatoksina na većini farmi veća od dopuštene. Količine nisu štetne, ali nisu ni po europskim propisima. Slijede oštrije kontrole!

KONSTRUKTOR U STEČAJ

"Sram ga može biti, ostavio je radnike na gradilištu bez novaca i plaća“, poruka je ministra financija Slavka Linića vlasniku Konstruktora.

Za razliku od škverova, za njih nema spasa. Po istom hrvatskom obrascu, nekadašnjem građevinskom divu prijeti stečaj. Dok Željko Žderić spašava poslove, porezna uprava istražit će gdje je nestao novac.

PRKOSI SVIMA

Mladi sjeverokorejski diktator razljutio je međunarodnu zajednicu. Izveo novi nuklearni test.

TRAGEDIJA NA VALENTINOVO

Slavni paraolimpijac Oscar Pistorius suočen je s optužbom za ubojstvo svoje djevojke. Južnoafrikanac tvrdi da je manekenku, ubio zabunom, misleći da je provalnik. Na sudu se slomio. U zatvoru je pod nadzorom.

VELIKI BORAC

„To bi napravio svatko“, samo je kratko prokomentirala Ena. Trebao joj je novac za operaciju tumora na mozgu. No, zamolila je da ga doniraju Nori. Svojom je gestom dirnula mnoge i ponovno ujedinila naciju. Osječanka Ena Šarac, pokazala je da je borac, koji samo želi živjeti poput svojih vršnjaka.

ALL YOU NEED IS LOVE

Oni mali znaju zašto je ljubav važna. Zna i cijeli svijet, koji je slavio dan zaljubljenih. Svatko na svoj način. Pod čarolijom ljubavi sve je ljepše. No, ne bi li tako trebalo biti svaki dan u godini? Tolerantni, strpljivi i jednostavno, puni ljubavi. Ajmo pokušati!
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene