Stjepan Mesić (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Stjepan Mesić (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Dosjee Vladimira Šeksa i Stjepana Mesića u Hrvatskom državnom arhivu nije moguće dobiti na uvid.


Šeks je, naime, zatražio da se zaštite njegovi osobni podaci, tako da dokumenti o obradi koju je Služba državne sigurnosti (SDS) provodila nad njim nisu dostupni.

Vezani članci Vladimir Šeks Vladimir Šeks uživa u novoj ljubavi, srce mu je ukrala znatno mlađa misteriozna dama u čijem je društvu uživao na moru Slika nije dostupna SOA predala 134 metra dokumenata starih i po 75 godina

Dostupan nije ni dosje o SDS-ovoj obradi bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, ali iz posve drugih razloga.

Jutarnji list javlja kako su u Hrvatskom državnom arhivu dobili usmeni odgovor da Mesićeva dosjea, koji se nalazi na popisu - nema.

Djelatnici HDA-a potvrdili su da je taj dosje uistinu evidentiran u popisu preuzete dokumentacije, ali ga, tvrde, nikada nisu dobili. Je li nestao, je li se zagubio ili je slučajno ostao u SOA-i, nije poznato.

Kad je riječ o Šeksu, u popisu dosjea umjesto njegova imena stoji prazno polje i broj dosjea.

Jutarnjem je tako odbijen zahtjev za uvid u dosje pod tim brojem, a u rješenju koje je izdao ravnatelj HDA-a Dinko Čutura, inače recenzent Šeksove knjige, navedeno je kako se ne može dobiti ni anonimna verzija jer bi sam sadržaj dosjea upućivao na identitet osobe koja je tražila i dobila zaštitu osobnih podataka.

Na odluku ravnatelja HDA-a ne postoji pravo žalbe, ali postoji mogućnost podnošenja tužbe Upravnom sudu.