Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hebrang je poručio da, ukoliko Europa ne pronađe rješenje za izbjegličku krizu, Hrvatska treba zatvoriti svoje granice.


Ako Europa ne pronađe rješenje za izbjegličku krizu, Hrvatska treba zatvoriti svoje granice, poručio je povjerenik predsjednice Republike za migrantsku krizu Andrija Hebrang u petak u Opatovcu rekavši kako se granica ne može zatvarati žicama, jer to je neprikladno i Hrvatska se neće prihvatiti takvog načina, ali je policijom i vojskom itekako moguće i u svijetu već primjenjivano.

"Ako dođe do zaustavljanja prihvata izbjeglica, Hrvatska ne može ostati zemlja koja će prihvatati milijune i milijune izbjeglica. Hrvatska će se isto morati zatvoriti. Tu nema drugog izbora", kazao je Hebrang nakon što je zajedno s koordinatorom Operativne skupine Predsjednice Republike za migrantsku krizu Matom Granićem obišao prihvatni centar za migrante u Opatovcu.

Ocjenio je kako je u Opatovcu vidljiv ogroman napredak u zbrinjavanju migranata u odnosu na stanje kada su bili u Tovarniku.

"Ono što je najvažnije, registriraju se i na tome smo i inzistirali. Također nam je drago da se uključila i Hrvatska vojska, što smo također tražili", rekao je Hebrang ocijenivši da sustav zbrinjavanja izbjeglica u Hrvatskoj može funkcionirati sve dok Mađarska prihvaća migrante.

"Kada ona prestane prihvaćati migrante moramo imati dva rješenja, ili europsko rješenje koje do sada nije na vidiku ili donijeti vlastiti plan što činiti. Mislim da se moramo osloniti na vlastite snage", poručio je. Na pitanje novinara kako gleda na blokadu granice sa Srbijom, ocjenio je kako od toga "korist neće sigurno biti nikakva".

Po Granićevim riječima, ono št oje trebala Grčka raditi, a nije, Hrvatska je napravila u kratkom roku i organizirala vrlo dobro ustrojeni centar u Opatovcu. Ocjenio je da Europa do sada nije ništa učinila kako bi bilo pobjeđeno "najveće zlo suvremene civilizacije ISIL, niti kako pomoći Turskoj". Poručio je da se Hrvatska u ovom trenutku prema izbjeglicama odnosi humano i s dostojanstvom i sve radi u skladu s međunarodnim konvencijama.

Hebrang i Granić su u prihvatni centar u Opatovcu donijeli u ime Ureda predsjednice Republike voće, vitaminske pripravke i nešto odjeće.

Od izbijanja izbjegličke krize 16. rujna, po podacima MUP-a, u Hrvatsku je ušlo oko 60.000 migranata. Tijekom noći ulazili su na području Iloka i Tovarnika, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala na graničnim prijelazima sa Srbijom.

Migranti se i dalje organizirano autobusima i vlakovima prevoze na granicu s Mađarskom, a u privremenom prihvatnom centru Opatovac trenutno ih se nalazi oko 1500, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu Slika nije dostupna PALA ODLUKA Cerar najavio podizanje ograde na granici s Hrvatskom

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju