Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjogojstvo na koljenima

KAKAV APSURD: Domaći uzgajivači meso nemaju kome prodati, a UVOZ raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto ne štima u hrvatskom svinjogojstvu.

Domaći proizvođači svoje meso nemaju kome prodati, a istovremeno samo u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je, što svježeg, što smrznutog mesa, u vrijednosti od oko 130 milijuna dolara. Već uobičajeno, seljaci tvrde jedno, a ministar nešto potpuno drugo.

Pročitajte i ovo Uzgoj svinja, ilustracija - 6 Neće proći Kina zabranila uvoz hrvatskih svinja: "Sve životinje bit će vraćene ili usmrćene" Svinje - ilustracija - 1 Propada proizvodnja, raste uvoz U Slavoniji 2500 svinja viška: Razgovori zapeli, da bi izbjegli eutanaziju – poklanjat će ih

Hrana je skupa, a Jovo Marić ima više od 400 svinja. Prihodi su sve slabiji. 'Od 1. srpnja plasman svinja je otežan. Primjećujemo da se sve teže prodaju, domaći kupci se okreću uglavnom uvoznoj svinji', kazao je Jovo.

Ernest Nad s odsjeka poljoprivrede HGK iz Osijeka je istaknuo da smo u prvih osam mjeseci ove godine uvezili, što svježeg, što smrznutog mesa u vrijenosti otprilike oko 130 milijuna dolara.

Proda sve što proizvede: 'Od poljoprivrede se može dobro živjeti!'

I dok uvoz svinjskog mesa raste i do 300 posto, domaći uzgajivači svoje svinje nemaju kome prodati, a nema više ni poticaja. 'Do prije dvije god su se dobivali, a sada nema. Iako su dolazili sa zakašnjenjem, ta pomoć je bila dragocjena', kazao je Jovo.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rješenje problema vidi u udruživanju. 'Oni jednostavno moraju zajedno nastupati', kazao je. No, uzgajivači ističu – nemaju se s kim udružiti. 'U ovoj situaciji nema govora o udruživanju kada svako drugo gospodarstvo propada. Ne znam s kim se udružiti?', kazao je Jovo.

Građani ipak s polica najradije biraju meso domaće proizvodnje. 'Bolje i malo skuplje, ali da je domaće, kazao je Bariša Kerum iz Osijeka. No, pitanje je koliko će ga dugo još biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene