Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da se i u poljoprivredi može uspjeti i dobro živjeti dokazuje i poljoprivrednik iz Muća kod Splita. Na godinu proizvede deset tona bundeva, sve proda, a kupci traže još. Kraljica povrća, kako joj tepaju, iznimno je dobra i za očuvanje zdravlja.


Dozrele bundeve spremnne su za branje. Josip Plazibat zatvara peradarnik i okreće se sadnji 'kraljice povrća'. 'Bilo je pitanje ući u nove kredite, dužničko ropstvo ili se opredijelit za nešto drugo i evo ovu Bogom danu zemlju smo iskoristili za proizvodnju tikava', kazao je.

Vezani članci Klapa Rišpet Publika ne prestaje pokazivati interes za koncert klape Rišpet u splitskom Spaladiumu Općinski sud u Splitu Udruga pred sudom: Upozorili na moguće sumnjive radnje u Domu zdravlja

Sve što proizvede, Josip proda. 'Zasad tih nekih skromnih desetak tona se proda na splitskoj tržnici, tako da nemamo nikakvih problema. Jako sam zadovoljan', kazao je.

>>
Uzgajivači očajni: Preko noći NESTAJU tone plodova!

Josipove domaće bundeve sve su traženija namirnica u Splitu. 'Volim ih, strašno volim. Činim od njih krem juhu, rižot, pečem ih, na sve načine ih volim. Zadovoljan sam i cijenom, i kvalitetom i uslugom', kazao je Matija Mustapić iz Splita.

Bundeva je bogata betakarotenom i odličan je prirodni lijek za jačanje imuniteta. Bogata je vlaknima i mineralima. 'Danas, kada pazimo na liniju i kada smo opterećeni da moramo dobro izgledati, na sto grama imamo svega trideset kilokalorija što je vrlo rijetko, a uz to nismo izgubili ništa na vitaminima i mineralima. Naprosto, dobili smo puno više', kazala je nutricionistkinja Olja Martinić.

Tikva ili bundeva izvor je zdravlja pa Josip proširuje proizvodnju i poručuje: 'Onima koji nemaju posla, a posjeduju imaju djedovinu ili neke zapuštene površine moja j preporuka da se počnu bavit tikvama ili nekim vidom poljoprivredne proizvodnje jer stvarno od poljoprivrede se može živjeti'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook