Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo vs. pravda

Apsurdi hrvatskog pravosuđa ili kako je pas Medo još jednom postao hit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon uhićenja koja su se dogodila u ponedjeljak u sklopu akcije Agrokor velik je broj građana iskazao nepovjerenje prema sustavu. I oni koji odobravaju akciju Agrokor pitaju se hoće li i kada će pravda biti zadovoljena.

Razloga za takvo mišljenje imaju puno, a dovoljno je da se prisjetimo najvećih slučajeva i njihovih završetaka. Društvenim mrežama već kruži šala kako je u Hrvatskoj osuđen – tek pas Medo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Na ponovljeno suđenje u aferi Fimi media Ivo Sanader nije došao jer je hospitaliziran. Od napuštanja zemlje i uhićenja u Salzburgu prošlo je već sedam godina. U istražnom zatvoru bivši premijer bio je tri godine, pa je pušten da se brani sa slobode.

Za Fimi mediju ukinuta mu je nepravomoćna presuda, kao i pravomoćna za slučaj Hypo i Ina-MOL. U slučaju Planinska osuđen je nepravomoćno na četiri i pol godine zatvora. Za aferu HEP-DIOKI tek očekuje početak suđenja.

Još se čekaju presude Bandiću i Vidoševiću

Nakon velike akcije policije i PNUSKOK-a, prije tri godine uhićen je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon mjesec dana istražnog zatvora, uz jamčevinu od 15 milijuna kuna, pušten je na slobodu. U Aferi Štandovi još uvijek čeka pripremno ročište, a u Aferi Agram sud još uvijek odlučuje o osnovanosti optužnice. Uz sve to kandidirao se i ponovno pobijedio na izborima.

Prije četiri godine uhićen je i čelni čovjek Gospodarske komore Nadan Vidošević. Za izvlačenje 39 milijuna kuna iz te institucije još uvijek mu se sudi. Na ročištu se pojavio i u utorak te izjavio: "Mislim da drugo i ne može biti nego uspješno za mene."

Razlog dugim suđenjima odvjetnik Branko Šerić vidi u velikom broju svjedoka i vještačenja u slučajevima povezanim s gospodarskim kriminalom. Također, smatra da USKOK svoj posao ne radi dovoljno dobro, pa se postupci odužuju.

"Nikad nisu dobro pripremljeni. Trebali bi bolje raditi, pogotovo jer su sad gospodari istrage, oni vode istražni postupak, nitko ih ne kontrolira osim odvjetnika na raspravi. Trebali bi bolje i efikasnije raditi", komentirao je odvjetnik Branko Šerić.

Svoju neefikasnost pravosuđe je pokazalo u slučaju Roberta Ježića, koji je državi obećao vratiti 5 milijuna eura. To još uvijek nije napravio.

Hrvatsku je šokirala i presuda Tomi Horvatinčiću

Pravi šok izazvala je presuda Tomi Horvatinčiću, koji je u ponovljenom suđenju za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par, nepravomoćno oslobođen svih optužbi. Kao glavni razlog navedena je sinkopa, odnosno Horvatinčićeva kratkotrajna nesvjestica u trenutku sudara plovila.

Sjećamo se i pritvaranja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Zbog zatvora, ali i suđenja nakon kojeg je oslobođen, kaže da mu je život uništen. Zbog ovakvih slučajeva građani, očekivano, u pravosudni sustav ne vjeruju.

Braći Mamić prihvaćena je jamčevina te se brane sa slobode.

Istovremeno, 72 godišnja gospođa Minka Maltarić zbog neplaćenog duga za odvoz smeća od 600 kuna pet dana provela je u zatvoru.

Sud je ekspresno kaznio i Stjepana Pavlekovića iz Lepoglave. Državi je morao platiti 1.000 kuna jer je na Facebooku objavio slike Popaja i Snjeguljice s indijskom konopljom.

Najviše pozornosti izazvao je baš pas Medo, koji je postao aktualan i ovih dana, nakon svih odluka hrvatskog pravosuđa. Sud ga je proglasio krivim zbog preglasnog lajanja pa je deložiran u drugi dio dvorišta.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene