Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet nesuglasice kod vladajućih

Dok premijer najavljuje niži PDV, potpredsjednik Vlade nije isključivo za smanjenje

Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koga porezno rasteretiti? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Dok premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić najavljuju smanjenje opće stope PDV-a, HNS-ov potpredsjednik Vlade - Predrag Štromar u Dnevniku Nove TV u nedjelju je rekao - kako nije isključivo za smanjenje PDV-a. On rješenje vidi u rasterećenju plaća i poduzetnika.

HNS ima još prijedloga. "Nisam isključivo za smanjenje PDV-a. Mislim da dobro treba napraviti analizu i vidjeti što je najbolje za našu državu. Sigurno treba rasteretiti plaće i sve one poreze koji se obračunavaju, a nisu veliki a stvaraju našim poduzetnicima probleme", rekao je Štormar.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Plaće su dijelom rasterećene. Poslodavci, točnije gospodarstvo, traži još. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić izbjegla je komentirati izjavu potpredsjednika Štromara. Bez reakcije je i ministar financija. Iz Vlade tek šturi odgovor: ''Smanjenje PDV-a navedeno je u Programu Vlade RH. Podsjećamo da je Vlada već u prvoj godini mandata krenula s poreznim rasterećenjem građana i poduzetnika. Ministarstvo financija priprema analize o daljnjim poreznim rasterećenjima i smanjenju stope PDV-a.''

HNS-ov prijedlog podržava šef HGK Luka Burilović. I njemu je u fokusu prije svega porezno rasterećenje plaća, ali i poreza na dobit. Tu su i brojni parafiskalni nameti.

"Ja se slažem da moramo ići u daljnje rasterećenje plaća, dakle doprinosa i prireza, time bi povećali neto dohotke ljudi, time bi povećali potrošnju. To bi znatno utjecalo na rast BDP-a i samog gospodarstva. Dakle nije samo u pitanju PDV. PDV nije najključniji", kaže Burilović.

HNS-ovci idu i korak dalje. U fokusu će im biti porezno rasterećenje osnovnih prehrambenih namirnica. Ali i, kako doznajemo, pojedinih grana, među njima IT-a i kreativnih industrija.

Porezno rasterećenje IT sektora

Posjetili smo IT tvrtku računalnim vidom digitalno mjeri ljudsko tijelo i umjetnu inteligenciju. Dobitnici su više od 50 nagrada. Najave poreznih rasterećenja itekako ih vesele. Samim time, kažu, brojni IT stručnjaci ostali bi raditi u Hrvatskoj jer bi imali plaće kao kolege u ostatku svijeta.

"Na taj način bi bili konkurentni i u Europi i u svijetu. Recimo Rumunjska ima 0% oporezovanje na IT plaće, isto tako Bugarska ima puno niže oporezivanje, a bruto iznosi su komparabilni s našima dok je neto ono što ljudima ostane puno manji nego kod naših", rekao je Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus.

U Hrvatskoj trenutačno turizam obara rekorde i spašava financijsku sliku zemlje. No što će biti, pitaju se hotelijeri, kada se tržište poput Turske, Egipta, Grčke opet oporavi. I oni da bi bili konkurentniji traže manji PDV.

"Hotelijeri imaju u jednom dijelu 13 posto u smislu smještajnog kapaciteta u onom dijelu pružanja usluga hrane u ugostiteljstvu nemaju, ali o tome vrlo ozbiljno razgovaramo", rekao je gari Capelli, ministar turizma.

Pred Vladom je puno posla. Nova porezna rasterećenja koja se obećavaju na sve strane mogla bi se dogoditi tek u 2019. godini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene