Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Država je od ove godine spremna osloboditi ulagače plaćanja dijela poreza na dobit

Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Dobre vijesti za sve koji žele ulagati u istraživanje i razvoj. Naime, država je od ove godine spremna osloboditi ulagače plaćanja dijela poreza na dobit.

Ako ste na pragu otkrića novog lijeka, zaposlili biste ljude i kupili strojeve, državi dokažite da ulažete u istraživanje i razvoj, i iduće godine porez na dobit umanjit će vam se za najmanje 375 tisuća, a najviše 2 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život? Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 2 Uz podršku oporbenih zastupnika Mreža mladih ide na Ustavni sud: "Bez stranačke iskaznice mladi nemaju pravo da se njihov glas čuje"

"Nitko neće moći ostvari ovu poreznu olakšicu temeljem neke administrativne odluke, već će ostvarivanje porezne olakšice biti moguće samo temeljem stvarno učinjenih troškova. Uključivat će troškove zaposlenih, istraživača, pomoćnog osoblja, tehničara i opreme", govori ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Drugim riječima, ako vaš projekt vrijedi primjerice 10 milijuna kuna, država će vam za njega vratiti najviše dva milijuna kuna. Poduzetnici kažu, iznos koji nije zanemariv.

"To je svakako poticajno za pokretanje novih istraživačko-razvojnih projekata, a svakako za one ostvarene projekte koje smo imali, daju nam neku sigurnost da ulažemo dalje", govori Darko Huljenić, HUP.

Poticaje su već dobro proučili u znanstvenim laboratorijima. Ako država pomogne umanjenjem poreza, više novca ostat će za plaće djelatnika.

Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Poticaji za ulaganje u istraživanje i razvoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Dajete im stalna radna mjesta i dobru plaću, a benefiti za državu će se kroz sekundarne efekte realizirati", govori Dubravko Kičić, Biocentar.

"Siguran sam da hrpa ljudi ni ne pomišlja na dolazak zbog tih niskih plaća, ako to rasterećenje bude u smjeru približavanja, izjednačavanja, sigurno će biti pozitivno s te strane", govori Mislav Novokmet, Genos.

U posljednjih 10-ak godina zakona o poticanju ulaganja bilo je mnogo, a njihovih rezultata malo. Vlada Ive Sanadera prvo je donijela Uredbu o poticanju ulaganja. Administracija Zorana Milanovića sazvala Povjerenstvo za strateške investicije koje je iznjedrilo tek dva strateška projekta. Zakon o strateškim investicijama donesen je prije 4 godine, a već je bio na dva popravna ispita.

Novi Zakon Martine Dalić trebao bi zaživjeti početkom ožujka. Vlada se nada da će baš njihov zakon, za razliku od svih prethodnih, uspjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene