Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što to znači?

Svi podržavaju smanjenje PDV-a, ali upozoravaju i na moguće probleme

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Smanjenje PDV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Nakon što je u srijedu samo uz riječ "da" predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio da se planira smanjiti PDV, ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je malo pojasnio njegove riječi. Takav potez podržavaju i oporba, i poslodavci, i sindikati. Ali upozoravaju na moguće probleme!

Blagajna se dobro puni, stoga smanjenje PDV-a, tvrdi bivši ministar financija Boris Lalovac, ne bi bio prevelik teret. "Ako znamo da je u zadnje dvije-tri godine samo na osnovi PDV-a država uprihodila 4-5 milijardi kuna više, samo smanjenje jednog postotnog poena bilo bi oko dvije milijarde kuna. Svakako je bitno da se smanji i PDV na turizam i ugostiteljske usluge", smatra Lalovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PDV ne ide dolje Još jedno predizborno obećanje koje se neće ostvariti ove godine Slika nije dostupna Država popustila Nameti za organiziranje koncerata smanjuju se na 10 posto

Najvažnije je da se poveća standard građana, poruka je HNS-a, a to će se, kažu, dogoditi smanjenjem PDV-a. "Prije svega, potrebno je smanjenje PDV-a na osnovne prehrambene artikle, one koji se koriste u svakodnevnom životu", smatra saborska zastupnika Božica Makar (HNS).

"Pad cijena pretočiti u sniženje cijena"

Dosad nije bilo pravilo, tvrde sindikati, da ako padne PDV, padaju i cijene proizvoda. "Kad konačno padne PDV, to treba pretočiti u krajnje sniženje cijena kako bi građani i oni koji kupuju robu i usluge na kraju bolje prošli, više kupovali i više tražili", rekao je Krešimir Sever.

Hrvatska ima, upozoravaju poslodavci, jednu od najviših stopa PDV-a u Europi. Najvišu ima Mađarska – 27 posto. "Mi smo na drugom mjestu zajedno s Danskom i Švedskom – 25 posto. Ne trebam ni govoriti što bi to značilo za naše gospodarstvo. Da se ta stopa smanji, automatski bismo bili konkurentniji sa svojim proizvodima", objašnjava Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Ništa prije 2019. godine

A kad smo kod gospodarstva i PDV-a, Mostov Tomislav Panenić vidi i problem.

"Mogli bismo doći u situaciju da se smanji PDV, da to bude kao jedna mjera, a onda da se investicije koje bi država trebala poduzimati u nerazvijenim dijelovima Hrvatske – ne dogode", oprezan je Panenić.

Smanjenje PDV-a predizborno je Vladino obećanje. Najranije kada bi do toga moglo doći iduća je godina.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene