Nakon što je u srijedu samo uz riječ "da" predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio da se planira smanjiti PDV, ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je malo pojasnio njegove riječi. Takav potez podržavaju i oporba, i poslodavci, i sindikati. Ali upozoravaju na moguće probleme!

Galerija


Blagajna se dobro puni, stoga smanjenje PDV-a, tvrdi bivši ministar financija Boris Lalovac, ne bi bio prevelik teret. "Ako znamo da je u zadnje dvije-tri godine samo na osnovi PDV-a država uprihodila 4-5 milijardi kuna više, samo smanjenje jednog postotnog poena bilo bi oko dvije milijarde kuna. Svakako je bitno da se smanji i PDV na turizam i ugostiteljske usluge", smatra Lalovac.

Vezani članci Slika nije dostupna Nameti za organiziranje koncerata smanjuju se na 10 posto Slika nije dostupna Slovenija: Pahor smanjuje PDV s 20 na 8,5 posto

Najvažnije je da se poveća standard građana, poruka je HNS-a, a to će se, kažu, dogoditi smanjenjem PDV-a. "Prije svega, potrebno je smanjenje PDV-a na osnovne prehrambene artikle, one koji se koriste u svakodnevnom životu", smatra saborska zastupnika Božica Makar (HNS).

"Pad cijena pretočiti u sniženje cijena"

Dosad nije bilo pravilo, tvrde sindikati, da ako padne PDV, padaju i cijene proizvoda. "Kad konačno padne PDV, to treba pretočiti u krajnje sniženje cijena kako bi građani i oni koji kupuju robu i usluge na kraju bolje prošli, više kupovali i više tražili", rekao je Krešimir Sever.

Hrvatska ima, upozoravaju poslodavci, jednu od najviših stopa PDV-a u Europi. Najvišu ima Mađarska – 27 posto. "Mi smo na drugom mjestu zajedno s Danskom i Švedskom – 25 posto. Ne trebam ni govoriti što bi to značilo za naše gospodarstvo. Da se ta stopa smanji, automatski bismo bili konkurentniji sa svojim proizvodima", objašnjava Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Ništa prije 2019. godine

A kad smo kod gospodarstva i PDV-a, Mostov Tomislav Panenić vidi i problem.

"Mogli bismo doći u situaciju da se smanji PDV, da to bude kao jedna mjera, a onda da se investicije koje bi država trebala poduzimati u nerazvijenim dijelovima Hrvatske – ne dogode", oprezan je Panenić.

Smanjenje PDV-a predizborno je Vladino obećanje. Najranije kada bi do toga moglo doći iduća je godina.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.