Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje 'tko će upravljati dubrovačkim zidinama' uskoro bi trebalo dobiti odgovor. Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine pred sklapanjem su ugovora, prema kojemu će brigu o zidinama i dalje voditi Društvo, dok će Grad Dubrovnik preuzeti blagajnu.


Loše vrijeme nije usporilo turiste. Dvije ulaznice za razgledavanje zidina stoje 180 kuna. Falkner, turist iz Engleske, tvrdi - nije skupo.'Čeka nas odličan pogled, popet ćemo se iznad Grada odakle sve možemo vidjeti', kazao je.

Vezani članci Potres u Dubrovniku, Stradun Kamera zabilježila trenutak potresa kod Dubrovnika: Bilo je kratko, ali jako Joško Cebalo Dubrovačka županija priprema strože mjere, nastava se seli online

Šetnja zidinama za turiste je obvezni dio posjeta Dubrovniku. 'Ovo je prelijepo. Nisam znala što bih očekivala, ali ovo je odlično. Puno je veće i šire nego što sam očekivala', kazala je turistkinja Gile iz Kanade.

>> Dubrovačke zidine obaraju rekorde

Trakavica između gradske vlasti i Društva prijatelja dubrovačke starine oko skrbi o zidinama došla je kraju - dogovor je blizu, Društvu briga, a Gradu blagajna. 'Društvo prijatelja želimo kao nevladina udruga da nastavlja i promociju zidina, da nastavlja i obnovu zidina, i dubrovačkih i stonskih i konavoskih, ali da nema blagajnu', kazao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Čelnici Društva ističu, dogovor je vrlo blizu. 'Grad ne bi smio pristupiti sklapanju ovog ugovora, jer bi se smatralo da je taj ugovor sklopljen pod prisilom', kazao je Denis Orlić iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

Nakon što upravljanje zidinama preuzme grad Dubrovnik, zidine čekaju dvije novine - neizbježno povećanje cijene ulaznice, a uvela bi se i rasvjeta te bi se zidine mogle razgledavati do 23 sata.

To znači više novca u gradsku blagajnu. 'Naša je procjena, već smo napravili taj proračun, što se tiče muzeja, zidina i Dubrovnik carda, 100 milijuna kuna godišnje', kazao je Vlahušić. Od tog iznosa Grad Društvu daje 20 milijuna kuna na godinu za obnovu dubrovačkih starina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook