Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez zadrške

Dodik bijesan zbog izjave Grlića Radmana: "Bolje im je da šute, izvršili su genocid nad srpskim narodom"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Milorad Dodik bijesno je reagirao na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u nedjelju Hrvatsku da je tijekom rata u BiH izvršila agresiju na tu zemlju, a ponovo je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u NDH-u tijekom Drugog svjetskog rata.

Milorad Dodik to je kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je ranije tijekom dana kritizirao knjigu predstavljenu u subotu u Sarajevu, u kojoj se tvrdi da su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH, što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Grlić Radman kazao je kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu  te istaknuo kako ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

Dodik ga je nakon toga verbalno napao, ljutit zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN-a osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.

"Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala niti jednu vojnu jedinicu na teritoriju BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat", izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

Pročitajte i ovo Izraelski video objavljen nakon što je Španjolska najavila da će priznati Palestinu "Hamas: hvala Španjolska" Stigla oštra reakcija nakon skandaloznog videa izraelskog ministra: "Užasnuti smo"

Dodao je kako bi Hrvatska "neka sponzorstva" sada rado zaboravila, no to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

"Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom", izjavio je Dodik.

On je nešto ranije ovog mjeseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine kada je kazao kako je bilo "vrlo malo Hrvata" koji su se od toga distancirali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene