Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest za potrošače

Ukidanjem kvota do jeftinijeg mlijeka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza loših za potrošače dobra vijest stiže iz Bruxellesa. Cijene mlijeka trebale bi padati ukidanjem ograničene proizvodnje, odnosno, ukidanjem kvota. No, loš dio dobre vijesti glasi - tek od 2015. godine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je u Bruxellesu gdje će sutra s kolegama raspravljati kako zaštiti cijeli mljekarski sektor u novim uvjetima.

Domaćeg je mlijeka sve je manje. Prvo mjesto, među ostalim članicama, ali po padu proizvodnje, drži upravo Hrvatska. Taj je pad u prvih šest mjeseci iznosio nevjerojatnih 19, 4 posto. Sljedeća je Rumunjska, ali s tri puta manjim padom od 5, 6 posto. 'Nemate više volje jer nemate računa, a kad nemate računa za što radite? Netko je tu lud', kazao je proizvođač mlijeka Željko Mavrin.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora" Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe

No, Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji, odnosno, ukida kvote pa će svaka zemlja moći proizvoditi mlijeka koliko želi. Korist bi tu mogli imati i potrošači.'Ukidanje kvota dat će veću proizvodnju, a čim je veća proizvodnja samim time padaju i cijene prema krajnjim potrošačima, tako da bi u pravilu potrošači trebali profitirati od prestanka kvotnog sustava', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

>> Milanović o mljekarima: 'Samo jači i kvalitetniji opstaju'

No, bit će to tek 2015., do tada, hrvatski mljekari, mogu 'sanjati' o tome da ispune trenutačnu kvotu od 765 milijuna litara mlijeka. 'Mi smo sada u 600 milijuna u godišnjoj proizvodnji, tako da i kad se skinu kvote, moramo puno toga reformski odraditi i, prije svega, početi proizvoditi za vlastite potrebe', kazao je Jakovina.

U suprotnom ćemo na policama trgovina imati više uvoznog. 'Industrija je pokrenula niz mjera da bi se podignula razina proizvodnje, a tom, prije svega, znači vratiti mliječne krave u štale.

Ali, pomoći treba i država. 'Naši su troškovi veći nego od proizvođača Europske unije', kazao je Mavrin. Pa zato broj proizvođača i pada, 2009. godine bilo ih je 20.527, a prošle 13.081. I farmere i industriju, a pogotovo kupce zanima cijena. Jeftinije, kaže ministar, ali tek za dvije godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene