Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U jeku skandala koji potresaju hrvatsku vojsku, na upit Dnevnika Nove TV, koji je razotkrio i najnoviji skandal s trojicom pilota u helikopteru koji su krijumčarili švercera oružjem, iz MORH-a je stigao odgovor vezan za sankcioniranje odgovornih u jednom od prijašnjih skandala, onom u kojem su pripadnici HRZ-a helikopterom lovili vepra po Dinari.


Javnost je tek osam mjeseci nakon događaja saznala da su pripadnici HRZ-a u ožujku prošle godine helikopterom krenuli u lov na vepra na Dinari.

Zbog incidenta je podignuta i optužnica za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2. Kaznenog zakona nakon što je Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o tome izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo. Protiv počinitelja pokrenuti su i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u lov se uputila nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH-a, no utvrđeno je da oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv njih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) Afere u hrvatskoj vojsci: Helikopterom lovili vepra, popili pa se nedolično ponašali nakon hodočašća...

Slika nije dostupna Odbijen istražni zatvor za osumnjičenog za šverc oružjem, nisu mu određene ni mjere opreza

Na upit Dnevnika Nove TV o tome je li se tim vojnicima ikad sudilo i jesu li sankcionirani, iz Ministarstva obrane stigao je i odgovor. Petorica pripadnika HRZ-a, posada helikoptera kažnjeni su smanjenjem plaće u visini od 25 posto na rok od četiri mjeseca. Nadređenom zapovjedniku isto tako je smanjena plaća u iznosu od 21 posto, ali na tri mjeseca.

"Zbog počinjenja stegovnog prijestupa iz čl. 175. st. 3. tč. 13. Zakona o službi u Oružanim snagama RH za neovlaštenu uporabu sredstava dodijeljenih ili povjerenih radi izvršenja zadaća ili dužnosti, petorici pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, članovima posade helikoptera, izrečena je stegovna kazna - smanjenje plaće od 25 % u trajanju od četiri mjeseca.

Također, zbog počinjenja stegovnog prijestupa iz čl. 175. st. 3. tč. 31. Zakona o službi u Oružanim snagama RH za prikrivanje ili propuštanje prijave počinjenja stegovnih prijestupa i stegovnih pogrešaka, nadređenom zapovjedniku članova posade HRZ-a, izrečena je stegovna kazna – smanjenje plaće od 21% u trajanju od tri mjeseca.

Predmetni stegovni prijestupi nisu ni u kakvoj vezi s aktualnim izvanrednim događajem u Zemuniku.

Isto tako, vezano za protuzakonit lov možemo vas izvijestiti kako je protiv pripadnika HRZ-a Vojna policija nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave zbog počinjenja kaznenog djela Protuzakonit lov i ribolov koji su presudom Općinskog suda u Splitu proglašeni krivim i kažnjeni novčanim kaznama. Također, sud je naložio oduzimanje oružja koje je bilo sredstvo izvršenja djela te je naloženo njegovo izvršenje", stoji u odgovoru koji smo dobili na upit iz MORH-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju