Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministar se ispričava

Afere u hrvatskoj vojsci: Helikopterom lovili vepra, popili pa se nedolično ponašali nakon hodočašća...

Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr)
Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Helikopter na pisti (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV otkrila je još jedan skandal u hrvatskoj vojsci - trojica pilota u helikopteru su švercala švercera oružjem. Prošle godine saznali smo pak da su vojnici helikopterom lovili vepra te da su ročnica i instruktor zatečeni u nedoličnom ponašanju u autobusu.

U svim slučajevima skandala u hrvatskoj vojsci pokrenuti su stegovni postupci te podignute i optužnice, ali javnost je za njih doznala tek mjesecima nakon što su se dogodili, i to nakon objava u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Tetovaže i vojska - 2 Moderniziranje MORH-a Vojska je sve neprivlačnija mladim Hrvatima: "Nastojimo im prilagoditi pravila, ali jedno nikad neće biti dopušteno" Ilustracija Nisu MiG-ovi Ovo bi vas moglo uznemiriti: U dijelu Zagreba čut će se eksplozije, MORH objasnio o čemu se radi

"Ispričavam se u ime cijele hrvatske vojske. To nisu vrijednosti pobjedničke hrvatske vojske. Hrvatski vojnik puno je puta dokazao svoje vrijednosti i sposobnosti. Nažalost, imamo i pojedinaca. Svaki ovaj prekršaj ima ime i prezime. Nulta je stopa tolerancije na takvo nevojničko ponašanje", rekao je ministar obrane Damir Krstičević koji je osnovao i posebno povjerenstvo te očekuje odgovore u roku od 10 dana.

Piloti su 36-godišnjeg muškarca kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem prije dva mjeseca prerušili u odoru vojnog pilota te ga iz vojne baze u Zemuniku prevezli helikopterom. Let je bio zakazan u sklopu planiranih vojnih zadaća .Pilotima prijeti stegovni postupak pred Vojnostegovnim sudom. ''Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak'', rekao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Policija je dosad u ovoj aferi prijavila ukupno šestero ljudi: trojicu pilota, švercera i još dvojicu muškaraca.

Nedolični na hodočašću

U listopadu prošle godine na povratku s vojnog hodočašća u Mariji Bistrici ročnici su se na povratku u autobusu malo opustili uz koju kapljicu alkohola. Izvor Dnevnika Nove TV ustvrdio je da je pritom u nedoličnom ponašanju zatečena ročnica sa svojim nadređenim.

Zbog svega je Vojna policija pokrenula istragu te je utvrđeno da su počinjeni stegovni prijestupi.

Navode da su, na temelju utvrđenih činjenica, tijekom ispitnog postupka donesene odgovarajuće mjere u skladu sa Zakonom o službi u OSRH-u te je pokrenut stegovni postupak pred Vojnostegovnim sudom, koji je u tijeku.

''Podsjećamo, kao što smo i u prethodnom odgovoru naveli, sankcionira se svaki stegovni prekršaj, u skladu sa zakonskim propisima, a Hrvatska vojska kao uređeni sustav uvijek preuzima punu odgovornost'', poručili su u odgovoru iz MORH-a, a samo dan ranije tvrdili su kako nemaju razloga ništa skrivati, "ali nećemo dozvoliti bilo kome da od 'muhe pravi medvjeda'".

"Što se tiče upoznavanja javnosti o događajima u MORH-u, sve što je bitno javnost zna, a dozvolit ćete i nama da vodimo sustav i preuzimamo odgovornost", pisalo je još u odgovoru.

Lovili vepra iz helikoptera

Nadalje, javnost je tek osam mjeseci nakon događaja saznala da su vojnici u ožujku prošle godine helikopterom krenuli u lov na vepra na Dinari.

Zbog incidenta je podignuta i optužnica za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2. Kaznenog zakona nakon što je Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o tome izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo. Protiv počinitelja su pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u lov se uputila nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH-a, no utvrđeno je da oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv njih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

Iako su svi počinitelji procesuirani, problem je što vojska i MORH nisu o incidentima pravovremeno obavijestili javnost, već su reagirali tek nakon upita medija. Postavlja se stoga pitanje - što bi sve još javnost trebala znati?

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene