Obavijesti Pretražite Navigacija
Pažnja, snima se!

Vozači, oprez! Stižu nove kamere za koje nećete ni znati da vas snimaju, a uz njih i rigorozne kazne

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Prometna kamera, ilustracija (Foto: Pixsell,Duško Jaramaz) Galerija
Na hrvatskim cestama bit će postavljene nove kamere, za koje nećete ni znati da postoje, a koje će zabilježiti sve vaše prometne prekršaje.

Policija postavlja moderne kamere za nadzor brzine koje vide i unutrašnjost automobila, a novi Zakon donosi rigorozne kazne.

Nove kamere za nadzor brzine niču diljem Hrvatske. Uz dosadašnjih 28, do kraja godine bit će postavljeno novih 59 kamera u 122 kućišta. Stalno će se premještati.

Nove kamere, doznaje Dnevnik Nove TV, vozila snimaju već na stotinjak metara udaljenosti, a fotografiraju na 35. Zahvaljujući visokoj rezoluciji uz brzinu mogu vidjeti i koristi li vozač mobitel te je li vezan. Sve će se to sankcionirati ne bi li se poboljšala crna statistika na cestama.

U prva četiri mjeseca ove godine u prebrzoj vožnji je uhvaćeno 89.388 vozača, što je 885 manje nego u istom razdoblju lani. Dosad je zbog brzine evidentirano i 90 prometnih nesreća.

Pročitajte i ovo Nakon potjere kod Zagreba (Foto: PUZ) - 4 Prevozio 33 migranta Filmska potjera u Zagrebu: Srpski državljanin pokušao policajce izgurati s ceste, probio i blokadu na Lučkom

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja na Dunavu (Foto: Dnevnik.hr) izvan životne opasnosti Policajci spašavali migrante iz hladnog Dunava, pa i sami završili u njemu: "Ne mogu to opisati, ali u sekundi prođe sve kroz glavu"

Stručnjaci kažu da kamere smanjuju nesreće za 50 posto, ali... ''Bez edukacije ne ide. Oni vozači koji svjesno čine prekršaje vezane za brzinu ne promijene svoje mišljenje samo zato što su uhvaćeni jedanput ili dvaput'', kaže Milan Pajnić iz udruge Sigurnost u prometu.

''Njih treba sankcionirati najrigoroznijim kaznama. Imamo sad u novom Zakonu mogućnost oduzimanja vozila i ako netko dva ili tri puta napravi najteži prometni prekršaj, njemu treba oduzeti to sredstvo kojim je ugrozio sebe, ali i ostale'', kaže prometni stručnjak Marko Šoštarić.

Novi Zakon uskoro će u drugo čitanje u Saboru. Na prvom su neki bili protiv rigoroznih kazni, no ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uvjerava da bez njih nema rezultata.

''Da vozači budi uvjereni da ako naprave prekršaj, da će biti uočeni i da će zbog toga odgovarati, to je najbolja prevencija'', smatra Božinović.

Do kraja 2021. policiji će na raspolaganju biti čak 225 kamera ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna. Usvoji li se Zakon, za prebrzu vožnju mogli bismo plaćati kazne i do 20 tisuća kuna.

Kamere se postavljaju na prometnice koje imaju značajnu statistiku prometnih nesreća.

Brzina – ubojica broj 1

''Efikasne su po dosadašnjem iskustvu. Tamo gdje smo ih postavili zasad smo dobili ono što smo i htjeli. Brzina je tamo smanjena'', rekao je Josip Mataija, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa.

Naglašava da je u prometu najveći problem brzina. ''Statistika pokazuje da do 50 posto svih smrtno stradalih osoba, svi su smrtno stradali zbog prekršaja brzine. Brzina je ubojica broj jedan'', kaže Mataija.

Brzina se računa tako da će kamera zabilježiti koliko točno brzo vozite, ali ako ste vozili do 100 kilometara, oduzimat će se deset kilometara na sat, a ako vozite brže od 100 kilometara na sat, umanjuje se za deset posto.

Sve se više priča o zakonu prema kojem će se oduzimati vozila. ''Vozila će se privremeno oduzimati za najteže prometne prekršaje, ali i vozačima koji često rade takve prekršaje. Kada treći put napravite jedan od najtežih prekršaja u prometu, onda će vam se privremeno oduzeti vozilo. Privremeno ćemo ga oduzeti do 15 dana do odluke suda'', pojašnjava Mataija.

Cilj postavljanja kamera nije punjenje državnog proračuna, kaže Mataija, nego smanjenje brzine na tim prometnicama. Upravo zato građanima su dostupna informacije o tome gdje se kamere nalaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene