Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI ZA VUJČIĆA?

DNEVNIK.hr doznaje: HDZ-ova čelnica saborskog Odbora za financije zatražila očitovanje guvernera HNB-a

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun iz redova HDZ-a Grozdana Perić zatražila je da guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić Odboru dostavi očitovanje vezano uz najnoviju aferu HNB-a, doznaje DNEVNIK.hr.

''Tijekom 10. i 11. siječnja 2022. više medija je prenijelo navode o tome kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke (HNB), trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužena HNB pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna'', navela je predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun iz redova HDZ-a Grozdana Perić zatraživši od guvernera HNB-a Borisa Vujčića da Odboru dostavi očitovanje vezano uz medijske navode o najnovijoj aferi HNB-a.

S obzirom na njih, a imajući u vidu da je člankom 62. stavkom 3. Zakona o HNB-u propisana ovlast HNB-a za objavljivanje financijskih i drugih izvješća te analiza vezanih uz financijska i gospodarska pitanja, Perić je, doznaje DNEVNIK.hr, Vujčića zamolila za očitovanje sa svim relevantnim činjenicama.

''Predmetno očitovanje potrebno je kako bih s njime mogla upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, s obzirom na to da navedeni Odbor obavlja poslove utvrđivanja i praćenja provođenja politike te ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela Sabora u područjima koja se odnose, između ostalog, i na HNB'', objasnila je Perić.

Objašnjenje od Vujčića dan ranije zatražio je i premijer Andrej Plenković koji ga je nazvao, a danas bi trebao i komentirati cijeli slučaj nakon što je još jučer zaredao niz poziva na ostavku čelnih ljudi HNB-a nakon što se otkrilo da je više od 40 zaposlenika i zaposlenica HNB-a u posljednjih 20 godina trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje nadzire upravo HNB. Među onima koji su njima trgovali su i guverner Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek te neki bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori... 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković TRGOVANJE VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA Ima li guverner HNB-a i dalje Plenkovićevo povjerenje? ''Zvao sam Vujčića... Suzdržat ću se od komentara u ovoj fazi''
Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a RAZGOVARAO S PREMIJEROM Guverner Vujčić o novoj aferi: "Ako sam ja trgovao povlaštenim informacijama, odmah ću dati ostavku"

S obzirom na to da HNB nadzire banke i prati njihovo poslovanje, zaposlenici raspolažu informacijama o poslovanju koje nisu javno dostupne, na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih banaka. Stoga je u igri moguće kazneno djelo zlouporabe povlaštenih informacija što strogo zabranjuje Europska središnja banka koja će u svemu imati i zadnju riječ.

Vujčić je kazao da će odmah dati ostavku ako se pokaže da je trgovao povlaštenim informacijama.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene