Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banski dvori

Plenković se hvali izdvanjima za demografiju: "Godišnje dajemo 1,9 milijardi kuna za pronatalitetne mjere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu sjednice Vlade je, između ostalog, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Osim navedenih nacrta, na dnevnom redu je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Nacrt konačnog prijedloga zakona o državnom odvjetništvu, Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nasljeđivanju te Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

14:27 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavio je paket pravosudnih zakona.

Bošnjaković je objasnio kako će nova mreža sudova omogućiti bolji pristup građanima jer se jačaju njihove stalne službe izvan sjedišta, pa će građani manje putovati kako bi rješavali svoje potrebe.

Najavio je i transparentniji izbor predsjednika sudova, uvodi se dužnost ravnatelja koji će predsjednicima sudova pomagati u obavljanju administrativnih poslova. Također je najavio osnivanje visokoga kaznenog suda koji bi odlučivao o žalbama na presude županijskih sudova, a postrožavaju se uvjeti za imenovanje sudaca na visoke sudove.

"Želimo brži i bolji rad Državnoga sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća i imenovanja dužnosnika, skraćuju se rokovi, želimo objektivnije kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti i posao za Ustavni sud. Također, želimo ojačati sudove osnivanjem odjela za europsku pravnu stečevinu, praksu Europskog suda za ljudska prava i sudova Europske unije koji će to pratiti", poručio je Bošnjaković.

Najavio je da građani mogu očekivati brže postupke, bolju dostupnost samih sudova i stalnih službi izvan njihova sjedišta te bolje suce koji će biti izabrani u transparentnom, objektivnom i bržem postupku.

"Paketom zakona reforme u pravosudnom sustavu omogućit će se brže rješavanje zaostalih predmeta, smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova s 46 na 34", poručio je premijer.

14:17 Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita

"Sljedeće tri godine osiguravamo tri natječaja. Produljuje se potpora države koja će umjesto četiri trajati pet godina. Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto. Ovo je ujedno i demografska mjera", kazao je Štromar i dodao da će u rujnu otvoriti natječaj za građane.

Premijer je kazao kako ja za tu svrhu osigurano novih 40 milijuna kuna u ovoj godini i povećanje u idućoj godini.

14:14 Izmjene Zakona o doplatku za djecu predstavila je ministrica Nada Murganić.

Zakonom o dječjem doplatku mijenja se imovinski cenzus i proširuje broj korisnika. Više od 94.000 novih korisnika moći će koristiti doplatak, a procjenjuje se kako će obuhvatiti  još 154.000 djece. Od 01. srpnja do kraja godine za to će se izdvojiti 151,8 milijun kuna te 361 milijuna u 2019 i 332 milijuna u 2020. godini", kazala je Murganić.

Premijer je potom kazao kako se za pronatalitetne mjere godišnje izdvaja 1,9 mlrd. kuna.

14:11 Na početku sjednice premijer se osvrnuo na aktualne teme.

"Dobre vijesti stigle su iz EUSTAT-a vezano za rast zapošljavanja. Hrvatska je, uz Rumunjsku i Maltu, među onim zemljama kojima u prvom tromjesečju postoci glede zapošljavanja rastu najbrže. Zakon o dječjem doplatku snažna je poruka da želimo proširiti broj djece koji je njime obuhvaćen. Više od 150 milijuna kuna u šest mjeseci znak je koliko želimo doprinijeti demografskoj revitalizaciji zemlje", kazao je premijer.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene