Obavijesti Video Pretražite Navigacija
grmljavinsko nevrijeme

Izdano žuto upozorenje za neke dijelove Hrvatske, iz DHMZ-a upozoravaju na niz opasnosti koje prijete

Meteoalarm za 8. lipnja
Meteoalarm za 8. lipnja Foto: screenshot DHMZ
Izdano je žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju.

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju. Ta oznaka znači potencijalno opasno vrijeme, grmljavinsko nevrijeme.

"Već u lipnju bilježi se veći broj vrućih dana. No, ponajviše je okarakteriziran nestabilnostima u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, lokalnom pojavom tuče i prolazno olujnim vjetrom. Stoga su uobičajena i svježija razdoblja s promjenjivim vremenom kakvo će biti i u nastavku ovog tjedna", priopćili su iz DHMZ-a.

"Zbog promjene vremena i očekivanih opasnih vremenskih pojava savjetujemo redovito praćenje vremenske prognoze i upozorenja na našim mrežnim stranicama", dodali su.

Iz DHMZ-a upozoravaju kako će nailaskom termobaričke doline, a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče.

Ponekog pljuska, navode iz DHMZ-a, može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna.

Kako navodi DHZM, četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm. Važno je napomenuti da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati.

Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu.

"Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, u petak je u Jadranu izgledno produbljivanje ciklone zbog koje će još u Dalmaciji i na istoku zemlje biti vjerojatne nestabilnosti. Za vikend stabilnije, sunčanije i toplije nego sredinom tjedna, no i dalje razmjerno vjetrovito", priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Meteoalarm za 8. lipnja Meteoalarm za 8. lipnja (Foto: screenshot DHMZ)

Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić kazao je jučer da će od srijede na kopnu biti dosta promjenjivo i nestabilno, uz sunčana razdoblja, ali svaki dan i prolazne pljuskove. Pritom je lokalno moguće i nevrijeme, najvjerojatnije u noći s utorka na srijedu. Puhat će slab do umjeren sjeverac i bit će ugodnije nego posljednjih dana, od 22 do 25 stupnjeva.

Pljuskova neće biti pošteđena niti obala. Kiša naravno neće padati po cijele dane, riječ je o prolaznim pljuskovima. Najveća vjerojatnost za njih je u četvrtak. Puhat će bura, u petak umjerena do jaka. Temperatura malo niža nego posljednjih dana, oko 27.

Dakle, kao što su dugoročnije prognoze ukazivale, ovaj će tjedan biti nestabilniji i svježiji, češće uz pljuskove, dok se u trećem tjednu lipnja vraća vrućina, kazao je Vikić-Topić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene