Dan nakon velikog požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu dočekan je bez otvorene vatre, no vatrogasce čeka još dosta posla.

Galerija


"Na požarištu je reduciran broj vatrogasaca. Trenutno je na požarištu 10 vatrogasnih vozila i 40 vatrogasaca. U tijeku je raskopavanje otpada, došli smo do polovice", kazao je za DNEVNIK.hr Tomislav Resman, pomoćnik zapovjednika za tehniku i taktiku JVP-a Grada Zagreba. Dodaje da bi izdimljavanje trebalo stati do kraja dana, a vjerojatno već u ranim poslijepodnevnim satima.

"Gašenje požara otpada na Jakuševcu jedna je od logistički najvećih intervencija posljednjih godina. Oko ponoći prve su se ekipe počele vraćati u spremišta. Sama organizacija rada, od dobave sredstva za gašenje, goriva, zraka i struje izuzetno je bitna i osim mnogobrojnim vatrogascima svakako moramo pritom zahvaliti i ekipama Zagrebačkog holdinga, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, kao i Grada Zagreba. Ne smijemo zaboraviti da još uvijek pomažemo kolegama u Velikoj Gorici, da su ekipe i u Dalmaciji na dislokaciji kao i da su usprkos ovolikom broju vozila i ljudi koji su vani sve postaje operativne i spremne za zaštitu Zagreba", objavila je Vatrogasna postrojba Zagreba rano jutros na Facebooku.

Podsjetimo, požar je zahvatio sto četvornih metara odbačenog namještaja, visine i do desetak metara. Intervencijom 150 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila oko 22 sata više nije bilo otvorenog plamena u požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec.

"Nisu pronađene štetne čestice u zraku"

Veliki broj stanovnika Novog Zagreba požalio se zbog smrada koji se širio s požarišta. Dio ih je zabrinut zbog kakvoće zraka koji udišu. Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da, prema prvim podacima, nisu pronađene štetne čestice u zraku.

"U četvrtak u 00:16 primljena je informacija od UUHS-a da su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' izvršili mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i u naselju Mičevec (vjetar je skrenuo dim te umjesto prema Utrinama krenuo je prema naselju Mičevec). Prema preliminarnim rezultatima nisu pronađene štetne čestice u zraku", priopćeno je iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Prema podacima Hitne medicinske pomoći, u požaru reciklažnog dvorišta nema ozlijeđenih osoba.