Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnika nema ni za lijek

Demografski potop najveći u Slavoniji: Iz ovog grada iselio se svaki šesti stanovnik

Posljedica demografskog sloma/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Posljedica demografskog sloma/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posljedica demografskog sloma/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Posljedica demografskog sloma/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatska se suočava s demografskim slomom. Pokazuje to najnovija analiza Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovništva za razdoblje od travnja 2011. do kraja prošle godine. Pojedine općine u Šibensko-kninskoj županiji izgubile su čak 40 posto stanovništva, a kritično je i u Slavoniji.

U Viškovu ne znaju za prazne školske klupe. Prvašića ima u pet razreda i radi se u dvije smjene. ''Naša Osnovna škola Svetog Mateja Viškovo broji trenutno 910 učenika. Kapacitet je za nekih 600 učenika. Taj trend porasta prisutan je već desetak godina'', kaže Sandra Mikšić, učiteljica u OŠ Sveti Matej Viškovo.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

Porast stanovništva bilježi i općina Medulin. ''Imamo sigurno jedan od najboljih vrtića u Hrvatskoj s Montesori skupinom. Gradimo novu školu. Medulin je izrazito turistička destinacija'', pohvalo se Goran Buić, načelnik Općine Medulin.

Takvi su primjeri rijetkost. Od četiri najveća grada, Rijeka, Split i Osijek gube stanovništvo, a najveći pad ima Hrvatska Kostajnica sa svega 712 preostalih stanovnika. Najviše je rastao Solin, s gotovo 5000 doseljenika, a slično je i u Viru. Stanje je najgore na jugu i istoku.

Vukovar ostao bez svakog 6. stanovnika

U posljednjih sedam godina Vukovar je ostao bez svakog šestog stanovnika. ''To je zapravo samo onaj posljednji znak za uzbunu da se kao društvo trgnemo i da što je god moguće više učinimo na usporavanju te negativne grude snijega koja zapravo prijeti da u potpunosti skrši održivost razvoja hrvatske države, a onda i opstanak hrvatskog naroda'', rekao je demograf Dražen Živić.

Vukovarske škole nemaju produženi boravak, a škola koja je uvela sličan program postigla je pomak.

''Moram reći da smo ove godine taj trend smanjenja broja učenika zaustavili i da smo prvi put nakon 2003. godine upisali dva prva razredna odjela'', kaže Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru.

Bolje uvjete nude i neki poslodavci. U radionici koju smo posjetili plaće su iznadprosječne, a vikendi slobodni, no kvalitetnih majstora i dalje fali.

''Kad bi se moglo od strane države da se bar malo ti nameti skinu s plaća radnika. Mi ih nećemo, poslodavci, zadržati za sebe, to će biti prebačeno sve na račun naših djelatnika'', kaže Nebojša Šarac, vukovarski poduzetnik.

Uvozimo radnike

Hrvatska udruga poslodavaca za sljedeću je godinu zatražila novih 12.000 uvoznih radnika. Demograf Živić zalaže se za sveobuhvatne mjere: ''I mjere iz domene stambene politike, porezne politike, PDV-a, redistribucije stanovništva, mjere koje se vežu uz ulaganja u infrastrukturu, promet, komunalno, dječje vrtiće prije svega.''

Broj stanovnika opao je u 449 od 556 gradova i općina. S takvim trendom Hrvatska nezaustavljivo tone.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Aktualno Zagreb zatrpan smećem, Holding potpisao ugovor i poručio: "U najkraćem roku očistit ćemo grad" Zagreb zatrpan smećem (Foto: Silvija Antonović/Facebook) Zagreb zatrpan smećem (Foto: Silvija Antonović/Facebook) Foto: Silvija Antonovi?/Facebook Zagreb zatrpan smećem (Foto: čitateljica Dnevnika.hr) Zagreb zatrpan smećem (Foto: čitateljica Dnevnika.hr) Foto: ?itateljica Dnevnika.hr Zagreb zatrpan smećem (Foto: Renato Petek/Facebook) Zagreb zatrpan smećem (Foto: Renato Petek/Facebook) Foto: Renato Petek/Facebook +0 Zagreb zatrpan smećem (Foto: Prerijan Leon/Facebook) Hrvatska Zagreb zatrpan smećem, Holding potpisao ugovor i poručio: "U najkraćem roku očistit ćemo grad" 1/4 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene