Hrvatska bi u idućih 10 godina, upozoravaju demografi, mogla ostati bez 200.000 ljudi. Demografska slika Hrvatske nikad nije bila lošija, iako se demografskom politikom političari godinama hvale. Na sam Božić i s oltara su stizale poruke da taj segment u društvu treba poboljšati, a dok svi o tome pričaju, obitelj Frakin iz Zadra na svom primjeru pokazuje da se uistinu i može.

Galerija Obitelj Frakin Ema Frakin Zrinka Frakin +1 Dio brojne obitelji Frakin

Iz godine u godinu, u Hrvatskoj plače sve manje beba, a manje od pet posto njih rađa se u obiteljima koje već imaju troje djece. Zato je zadarska obitelj Frakin sa sedmero djece pravo čudo. U šali kažu da ih je više nego njihovih prvih susjeda - Kineza.

Vezani članci Napuštene kuće postaju opasne ruševine - 4 Starosjedioci su umrli, a mladi pobjegli: Kuće nitko ne održava, pa su se počele urušavati Šarengrad - 1 Iz Vodica se doselio u mjesto na Dunavu u koje se svi zaljube: "Dobio sam mir, nema opterećenja, kredita, gužve..."

Najstarijoj kćeri u obitelji Frakin, Emi, 23 su godine, a mezimica je trenutačno ona najmlađa. Ponosni otac Vedran, na čuđenje mnogih, poručuje da im ništa nije teško. ''Možda čudno, ali sve lakše i lakše. Sad kad imamo sedmero djece, ja mogu reći da se moja supruga i ja osjećamo mlađi i možemo izaći bez ikakvog problema van'', kaže Vedran.

Ipak, problema je bilo

Iako, ne krije, problema su prije dvije godine imali. ''Ja sam nakon 18 godina dobio otkaz i to je bio za nas jedan veliki stres, za našu obitelj. Devet usta je bilo upitno'', prisjeća se Vedran. Pomagali su im, dodaje, prijatelji i kumovi, pa i Caritas. Ubrzo je pronašao novi posao, a iz svega ih je ''izvukla" vjera. U vjeri odgajaju i djecu. ''Da se oslanjaju jedni na druge, evo stvarno molim Boga. Imamo, prije svega, jedno zajedništvo u obitelji'', govori Zrinka Frakin.

A ono što je ovoj obitelji normalno, njihovim prijateljima baš i nije. ''Dive se i meni, a najviše mojoj mami kako ona to sve uspijeva, a ja kažem: 'Da nije mene, ona to ne bi mogla sve uspjeti''', smije se kćer Ema.

No, problema s demografijom Hrvatska itekako ima. ''Šesnaest tisuća ljudi više godišnje umre, nego što se rađa. To zahtijeva, ja bih rekao, strateške odluke izvršne vlasti'', smatra demograf Stjepan Šterc. Radna mjesta, veće plaće, strane investicije – sve to, kaže Šterc, utječe na odluke roditelja. Kad bi se sve to posložilo kako treba, možda bi i bilo više obitelji poput Frakinovih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju