Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte obratila se u četvrtak Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu na poziv njezina predsjednika Renea van der Lindena, priopćilo je tužiteljstvo Haškog suda.


Tužiteljica je u govoru spomenula neka od najznačajnijih pitanja poput suradnje s tužiteljstvom, prebacivanja predmeta i istražnih spisa nacionalnim vlastima u zemljama bivše Jugoslavije te regionalne suradnje, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće Europe: Francuska mora poboljšati prava useljenika Slika nije dostupna Vijeće Europe kritizira BiH zbog diskriminacije manjina

Tužiteljica je rekla da se suradnja Srbije, Hrvatske i Bosne i
Hercegovine s tužiteljstvom općenito popravila, ističe se u priopćenju tužiteljstva. 

Konkretno, u vezi sa Srbijom, tužiteljica je govorila o
nedavnom pozitivnom razvoju događaja i iskazanom opredjeljenju Srbije da omogući svu potrebnu pomoć za lociranje i uhićenje bjegunaca.

Glede prebacivanja spisa i predmeta te regionalne suradnje,
tužiteljica je dala kratki pregled dosadašnjeg napretka, govorila o potrebi za kontinuiranim praćenjem lokalnih suđenja za ratne zločine i ključnoj ulozi OESS-a u tome.

"Praćenje tih suđenja je ključno, a OESS je najprimjereniji za
obavljanje te zadaće i pružanje pomoći tim zemljama u usklađivanju njihovog sudstva i suđenja za ratne zločine sa standardima. Trenutačno se razmatra nazočnost OESS-a u Hrvatskoj. Ja sam pisala predsjedavajućem OESS-a i zatražila da se nastavi obavljanje te zadaće u Zagrebu. Vjerujem da je to i u interesu Vijeća Europe", rekla je del
Ponte u govoru pred Parlamentarnom skupštinom.

Također je navela da postoji velika potreba za pojačanom suradnjom država bivše Jugoslavije u kaznenim pitanjima, što predstavlja bitan korak prema daljnjem pomirenju i izgradnji povjerenja i pravde u regiji. 

Tužiteljica Del Ponte je također upozorila da činjenica da
neka važna pitanja, kao što je izručenje državljana i prebacivanje postupaka među državama na koje se to odnosi, još nisu riješena može dovesti do "jaza nekažnjivosti", što bi žrtvama oduzelo svaku nadu da će pravda biti zadovoljena, kaže se u priopćenju.