Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Za Dnevnik Nove TV

Ministar turizma: 2014. bi trebala nadmašiti rekordnu 2008. godinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Lorencin u intervjuu za Dnevnik Nove TV govorio je o investicijama u hrvatski turizam, te očekivanjima za ovu sezonu.

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar turizma Darko Lorencin.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Lorencin: Referendum o Srđu stvara lošu investicijsku klimu

Ministre od ovih 7 milijardi eura u idućih 6 godina, koliko možemo očekivati do kraja vašeg mandata?

Ja vjerujem da ćemo barem doći do druge milijarde. Obzirom na intenzitet investicija koji se trenutno provodi ove 2014. godine, obzirom da su one provjerene, da se one odvijaju, većina njih će sad biti puštena u opticaj, mi očekujemo sada isto tako tempo tih investicija da se u narednim godinama pojača. Dakle, ovih 410 milijuna eura koje navodimo ove godine ne uključuju Kupare, Brijune, sedam tvrki koje su prošle predstečajnu nagodbu gdje su strateški partneri ušli unutra i gdje će oni ovog ljeta konsolidirati te tvrtke, a onda početi provoditi investicije naredne godine.

Kada možemo očekivati obvezujući natječaj za Kupare i jeste li zadovoljni s ovim prvim neobvezujućim ponudama ili može i bolje?

Jesmo zadovoljni smo. Sljedeći natječaj, dakle onaj glavni gdje investitori trebaju dostaviti svoje obvezujuće ponude raspisat ćemo sredinom svibnja i obzirom na pristigle interese jesmo, zadovoljni smo, a moramo napomenuti i to da se svi investitori koji nisu iskazali interes mogu javiti izravno na ovaj glavni natječaj gdje će se tražiti obvezujuće ponude.

Obišli ste zemlje na više kontinenata nudeći investicije u hrvatski turizam. Koliko je zapravo tih projekata gotovo da se može odmah krenuti s realizacijom?

Kad je riječ o državnom portfelju imamo projekt Kupare, priprema se zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša projekt Veliki Brijun i imamo u fazi privatizacije tri poduzeća koja su u većinskom državnom portfelju. Radi se o Imperial Rabu, Maestralima u Dubrovniku i Platu koji se vratio iz predstečajne nagodbe. Tih pet projekata za sada sasvim je dovoljno da mi promijenimo i sliku kapaciteta i da uključimo ove kapacitete u turističku funkciju. Samo moram napomentui da kroz ovih sedam trgovačkih poduzeća koja su prošla predstečajnu nagodbu gdje je pronađen strateški partner, koja su 20 godina bila u gubicima, te tvrtke imaju 12 i pol tisuća kreveta. Dakle, samo one imaju taj broj kreveta, a nas čeka u biti još jedan investicijski zamah preko ovih drugih tvrtki projekata.

Prošle sezone turizam je prema službenim podacima zaradio 7, 2 milijarde eura. Kakva su očekivanja od ove sezone?

Očekivanja su da ćemo u ovom financijskom aspektu koji je nama najdraži i najbitniji na kraju prijeći onu 2008. koja je iznosila 7,4 milijarde i koja će, znači, i ove godine pokazati da možemo u biti s povećanjem prometa, s povećanjem fizičkog dijela prometa isto tako povećati financijske efekte. Dakle, 2014. po svemu sudeći trebala bi nadmašiti onu do sada rekordnu 2008. godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene