Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom Dana neovisnosti

Održana svečana sjednica Hrvatskog sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je svečana sjednica Hrvatskog sabora u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Prigodni govor održao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske održava se svečana sjednica Hrvatskoga sabora. Sjednica se odvija u Velikoj vijećnici pod predsjedanjem potpredsjednika Sabora Nenada Stazića.

>> Sabor: Izglasan izmijenjeni 'lex Perković'!

Na samom početku sjednice intonirana je himna Republike Hrvatske, te odana počast minutom šutnje preminulim hrvatskim braniteljima.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Svečana sjednica Sabora 'Hrvatska bez svojih branitelja je kao tijelo bez duše'

Prigodnim govorom prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko. Njegovo govor prenosimo u cijelosti.

'8. listopada 1991. godine bio je, bez imalo pretjerivanja, za Hrvatsku dramatičan dan. Odlukom Hrvatskog sabora o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ Hrvatska je odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima tadašnje federalne države i time definitivno krenula putem svoje samostalnosti i neovisnosti.

Cijena demokracije i slobode, koju su hrvatski građani plaćali još od prvih višestranačkih izbora bila je već i tada veoma visoka.

Od prvih dana višestranačja Hrvatska je bila suočena sa sve snažnijom opstrukcijom i pobunom dijela vlastitog stanovništva s kojime je manipulirao tadašnji Miloševićev režim iako su građani Hrvatske. Međutim mi kao i građani ostalih bivših komunističkih država na europskom tlu, slijedili smo sasvim legitimnu i posve prirodnu želju za životom u slobodi i demokraciji.

Zločinački i agresorski karakter jugoslavenskog režima došli su do punog izražaja 7. listopada 1991. kada su ovdje u Zagrebu na Markovom trgu raketirani Banski dvori upravo na dan isteka moratorija na Deklaraciju o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Odluka Hrvatskog sabora o raskidu državno-pravnih veza s ostalim republikama i pokrajina SFRJ u Hrvatskoj je stoga dočekana s dvojakim osjećajima. S radošću, ali i zabrinutošću što će uslijediti nakon toga.

Pokazalo se, nažalost, da je zabrinutost bila na mjestu jer je uslijedila još žešća velikosrpska agresija i okupacija hrvatskih državnih teritorija praćena teškim razaranjima, masakrima, protjerivanjima i pljačkama. U obranu Domovine i konačnog međunarodnog priznanja, pune slobode u okviru međunarodno priznatih državnih granica poginuo je veliki broj hrvatskih branitelja, poginulo je mnogo nedužnih civila hrvatskih građana.


Njihovih se žrtava, i žrtava hrvatskih branitelja danas prisjećamo s istinskim pijetetom i zahvalnošću.

Hrvatski je narod i hrvatski građani su obranu vlastite domovine od nametnute velikosrpske agresije i okupacije prihvatili kao najuzvišeniji i neupitni cilj.

Jedinstvo hrvatskih građana tih dramatičnih dana prije 22 godine ne samo da nije bilo poljuljano, naprotiv – Odluka o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ još je više učvrstila njihovo jedinstvo da obrane i oslobode svoju zemlju.

U teškim danima, koji su uslijedili – prisjetimo se samo napada na Dubrovnik i žrtve Vukovara – to jedinstvo hrvatskih građana pokazalo se više nego snaga oružja, ono – to jedinstvo je donijelo ostvarenje sna o samostalnoj, suverenoj i demokratskoj hrvatskoj državi.

U ovih dvadesetak godina Hrvatska je, gotovo kao u nekom ubrzanom filmu, postigla jako puno i na državnom razvojnom stupnju uglavnom dostigla zemlje u svom okruženju koje su početkom devedesetih bile daleko ispred nas. I uspjeli smo to sve usprkos ratu i ratnim razaranjima i poslijeratnoj obnovi koja je također zahtijevala odricanja. To je dobar temelj za nove nade i novi optimizam.

To nas s punim pravom ispunjava ponosom, ali neka nas ne zanosi da ne izgubimo glavu i ne počnemo umišljati!

Imamo još puno posla na izgradnji gospodarski uspješnog i socijalno pravednog društva. Ali Dan neovisnosti dobra je prigoda da se prisjetimo na silne žrtve, strahovita stradanja i patnje. Da se prisjetimo hrvatskih branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata. Na blatne rovove, na mjesece provedene u vlažnim i hladnim podrumima pod kišom granata, na plač ranjene djece, na smrad ratnih zgarišta. To je cijena naše slobode, danak u krvi bez kojeg teško da bismo mogli sjediti ovdje danas u miru, u izglačanim odjelima i košuljama.

A sloboda se, kaže mudra izreka, ne prodaje ni za sva blaga svijeta.

Napominjem to najviše radi sadašnjih mladih naraštaja, kako bi čuvali i cijenili uspomenu na žrtvu njihovih očeva te u prisjećanju na nju čuvali slobodu i gradili svoju vlastitu, bolju i ljepšu budućnost. U ime te i takve budućnosti ginuli su njihovi roditelji.

Gospođe i gospodo,

nemojmo ipak zaboraviti da ovdje s nama sjede i naši uvaženi kolege zastupnici koji su i sami aktivno sudjelovali u donošenju najvažnijih odluka na putu ostvarenja neovisnosti i samostalnosti hrvatske države, a kojima je Hrvatski sabor potvrdio i opravdao svoju predstavničku i državotvornu ulogu. Uvijek u prijelomnim vremenima Hrvatski sabor potvrdi svoju povijesnu zadaću i odgovornost.

Prigoda je ovo i da zahvalimo njihovoj mudrosti i vizionarstvu. Bila je potrebna državnička mudrost da se, u jeku najžešćeg rata i međunacionalne podijeljenosti, u Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ ugradi važna politička odluka kojom Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i prava nacionalnih manjina te izražava spremnost na udruživanje u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama. To je bio ustavni temelj uz referendum Hrvatskih građana za ulazaka u Europsku uniju.

Na današnji dan prije 22 godine već je, dakle, bila definirana upravo ova naša današnja Hrvatska onakvom kakvom ju poznamo: kao samostalna, demokratska država s visokim stupnjem zaštite temeljnih ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te članica svih najvažnijih međunarodnih organizacija, a sada i punopravna članica Europske unije i, ne manje važno, regionalni čimbenik mira i stabilnosti.

Poštovane gospođe i gospodo,

stara je izreka da je povijest učiteljica života. Na žalost, previše je primjera u povijesti čovječanstva koji nam kazuju upravo suprotno.

Neka nam zato ovo današnje svečano obilježavanje i prisjećanje na važne i dalekosežne događaje prije 22 godine bude putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru i to na demokratskim načelima dijaloga i uzajamnog poštovanja. Budimo državnički mudri, učimo iz povijesti, to je put razvoja i napretka. Kojeg, uvjeren sam svi želimo.

Svim hrvatskim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan neovisnosti i svima želim napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene