Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Sabor: Izglasan izmijenjeni 'lex Perković'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas se nastavlja sjednica Hrvatskog sabora i to raspravom o obvezi uzdržavanja, te glasovanjem o izmjenama 'lex Perković'.

Danas se nastavila sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će se raspravljati o prijedlogu Zakona o provedbi europske uredbe o obvezi uzdržavanja, a za kraj tjedna se glasovalo i o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o izmijenjeni 'lex Perković'.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus" Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

>> 'Investicije su nam u interesu, a vi se pravite Englezi'

Sporni zakon o izmjenama i promjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije izglasan je s 83 glasova za, 28 protiv i 8 suzdržanih.

Tim je izmjenama izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002.

Danas donesene izmjene primjenjivat će se od 1. siječnja 2014.

Glasovanje o izmjenama ovog Zakona na dnevni su red uvrštene po hitnom postupku na što se oporba pobunila, posebno na stavku o osnivanju posebnog povjerenstva za istragu ubojstva Stjepana Đurekovića.

SDP-ovi zastupnici u obrazloženju prijedloga navode da presuda Krunoslavu Pratesu, koji je u Njemačkoj osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za ubojstvo Đurekovića, ukazuje da su tijelima javne vlasti u Hrvatskoj morale biti poznate činjenice o počiniteljima, organizatorima i naručiteljima toga i sličnih, politički motiviranih ubojstava.

'Notorno je da ta tijela nisu ništa poduzela po pitanju rasvjetljavanja ubojstava i sankcioniranja počinitelja, organizatora i naručitelja', tvrdi se u prijedlogu.

Osnivanju povjerenstva usprotivio se HDZ, u čije je ime Gordan Jandroković upozorio da se istražna povjerenstva po zakonu ne mogu osnivati o stvarima o kojima je u tijeku sudski postupak.

Naime, u Njemačkoj se vodi postupak protiv nekadašnjeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, optuženoga da je organizirao Đurekovićevo ubojstvo.

Jandroković je naglasio da se HDZ ne protivi osnivanju istražnog povjerenstva, ali da će tražiti da se njegov djelokrug proširi na različite zločine počinjene u vrijeme komunističkog režima.

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar SDP-ov prijedlog nazvao je 'pritiskom na pravosuđe, koje je po Ustavu samostalno, da sudi onako kako odgovara volji vladajućih'.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor tražila je da ove izmjene Zakona stupe na snagu u roku od 8 dana, smatrajući da Vlada nije dala konkretne razloge da se Zakon počne primjenjivati tek od 1. siječnja 2014. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene