Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što političari misle

Dan Neovisnosti: Ponos i emocije, no treba gledati naprijed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 18 godina srpski teroristi i JNA raketirali su Banske dvore. Dan poslije proglašena je hrvatska neovisnost. Državni vrh u spomen stradalih u Domovinskom ratu, položio je vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pitali smo hrvatske političare po čemu pamte Dan neovisnosti.

Luka Bebić, s nostalgičnim se smiješkom prisjeća burnih vremena kada je hrvatsku neovisnost tek trebalo izglasati. 'Bio sam u podrumu Inine Zgrade u Stančićevoj ulici. Autobusom smo išli na tu novu destinaciju. Banski dvori su bili dobro razoreni, na Saboru su bila razbijena stakla', prisjetio se. Premijerka, iako tada novinarka na radiju, nije zaboravila raspoloženje u tom trenutku. 'Sjećam se isto kao i danas, preplavljena ponosom i emocijama', rekla nam je premijerka Kosor.

Pročitajte i ovo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - Ilustracija - 1 NEMA NIKAKVE POVREDE Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo pokretanje postupaka protiv Bandića, Kuščevića i Marića Milan Bandić - 1 ''ŠUMA PROPISA'' Zagreb započinje s podjelom novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i danas, i '91. je bio posvuda, samo malo više zabrinut. 'Malo na ulici, malo u skloništima, malo sa ljudima iz 99. brigade, peščeničke moje. Svi smo strepjeli i vidjeli kud to sve skupa ide, i bili smo ponosni na tu odluku koja je donesena', rekao je Bandić. Iako je Sabor na sutrašnji dan 1991. jednoglasno proglasio neovisnu Hrvatsku, dodaje Luka Bebić, rat ipak nije izbjegnut. 'To je bio jedan dan koji je zapravo označio stvarnu hrvatsku neovisnost, za koju smo se na kraju zapravo i morali boriti za nju', zaključio je.

Teške dane proživljavamo i danas, kaže premijerka, ali ne takve poput onih prije 18 godina. 'Mi se sjećamo dana koji su bili neusporedivo teži, neusporedivo bolniji, jer su se gubili ljudski životi, jer smo uistinu bili sami', istaknula je premijerka Kosor. Bolna iskustva su iza nas. Sada, dodaje, treba gledati naprijed. Prvi je korak u ovoj borbi, jednoglasno ističu, izlazak iz ekonomske krize, a nakon tog i Europska unija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene