Hrvatska i stari kontinent obilježavaju Dan Europe. S europskog trga u Zagrebu proslava se preselila ispred kuće Europe gdje su na danu otvorenih vrata građani mogli dobiti sve informacije koje o Uniji.


Svake godine 9. svibnja obilježava se Dan Europe. Naime, na taj datum 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Čekam da mi Plenković privatno kaže ono što poručuje preko medija", "Čujem da je osnovana neka lijeva koalicija" Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) EU objavio upitnik za građane: I vi možete odgovoriti što biste promijenili u Uniji

Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.