Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević razgledao je u srijedu u vojarni na Plesu švedski borbeni zrakoplov Gripen, izrazivši nadu kako će se Hrvatska do kraja godine odlučiti hoće li "uvrstiti tu vojnu komponentu" i koji bi to zrakoplov bio.


U sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu u vojarni "Pukovnik Marko Živković" pored Zračne luke "Franjo Tuđman", Krstičević je kazao da je Hrvatska petnaestak godina odlagala rješenje za nabavku borbenih zrakoplova te da više nema vremena.

Vezani članci Damir Krstičević Propala nabava aviona, plagiranje završnog rada, jezične bravure... Što je sve obilježilo mandat Damira Krstičevića Slika nije dostupna Ide u Ameriku razgovarati i o F-16: Krstičević otkrio ključne parametre za nabavku vojnih aviona

"Znate kakva je situacija s našim MiG-ovima", kazao je i dodao da hrvatski politički vrh smatra potrebnim da Hrvatska vojska ima borbene zrakoplove.

Ta je komponenta vrlo važna za vojsku i mi smo do se sada upoznali s iskustvima Izraela i Rumunjske u vezi zrakoplova F16 koje su oni izabrali, rekao je Krstičević, najavivši da hrvatski stručni tim namjerava još posjetiti Mađarsku i Češku te upoznati njihova iskustva s Gripenom.

Ministar Krstičević je kazao predstavnicima Gripena da Hrvatska ističe tri elementa za razgovore, a to su da se posao rješava kroz međudržavni sporazum, da se radi o ulaganju u Hrvatsku te da cijena bude povoljna.

"Stručni tim će predložiti koji bi optimalan broj zrakoplova Hrvatska trebala imati - 10, 12 ili 16. Sve opcije treba istražiti i predložiti najbolje rješenje", izjavio je potpredsjednik Vlade.

Na pitanje novinara hoće li nestabilni uvjeti u kojima se Vlada sada nalazi ili eventualne promjene Vlade ugroziti taj posao, Krstičević je odgovorio da je Hrvatskoj potrebna stabilnost te vjeruje da će je i zadržati, ali se i nada će sadašnji razgovori oko nabavke zrakoplova biti prihvaćeni i u slučaju promjene Vlade. (HINA)