Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitan učinak

Amerikanci planiraju umiroviti zrakoplove F-15 i zamijeniti ih s novim F-16

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Američkih zračnih snaga tvrde da je prerano reći hoće li umjesto starih Boeinga F-15C and F-15D zauzeti novi Lockheed Martin F-16.

Predstavnik Joe Wilson upitao je direktora Snaga zračne sigurnosti hoće li micanje Boeinga F-15C i F-15D iz uporabe imati negativan učinak na Američku zrakovnu superiornost u budućnosti? Poručnik-general Scott Rice poručio da bi poboljšani F-16 lako mogao popuniti praznine koje bi nastale.

Pročitajte i ovo Borbeni avion F-16 Značajna modernizacija Stručnjaci o slanju moćnog oružja Ukrajini: Hoće li borbeni avioni F-16 omogućiti preokret u ratu? Ilustracija Drama iznad Žutog mora Srušio se američki F-16

Ovaj tjedan iz Lockheeda su najavili da premještaju proizvodnju F-16 iz Teksasa u Južnu Karolinu. Lockheed se također natječe za T-X program koji je plan Američkih zračnih snaga za nabavu čak i preko tisuću letjelica za svrhe treninga.

Dok je Wilsonovo pitanje dovelo do lavine pitanja na skupu Kongresa, ipak su odlučili da su takve odluke trenutno preuranjene te da zamjena C i D modela može postojati kao plan za dalju budućnost. Slična sudbina kao i planovi da se u mirovinu pošalju letjelice A-10 Warthog.

"Umirovljenje se ne događa i rasprave u Kongresu koje upućuju na to su vrlo, vrlo preuranjene." izjavila je glasnogovornica Američkih zračnih snaga.

Zamjenik načelnika stožera za operacije Američkih zračnih snaga tvrdi da nije siguran da je plan umirovljenja uopće formalan.

"Ali, znam da gledamo maksimizirati korist..." kaže general Scott West. "... i smanjiti broj sustava kojima upravljamo, dok zadržavamo sposobnost u ispunjavanju misija koju sada imamo, kao i uvijek." General Rice složio se da je promjena bila dio plana za 2019. godinu.

Martha McSally, bivša A-10 pilotkinja, kontrira tvrdnjom da F-15 ima jedinstvenu sposobnost i F-16 ne posjeduje i ne donosi jednake sposobnosti.

"To je točno." slaže se Rice, ali i nadopunjava da misli da smo sve dalje od toga i kako ulazimo u pravo digitalno doba sustav postaje važniji od same platforme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene