Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se u Lori

Krstičević, Šundov i američki senatori zadovoljni obrambenom suradnjom Hrvatske i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sastali su se u ponedjeljak u Pomorskoj bazi „Lora“ u Splitu s izaslanstvom američkog Kongresa, a u razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo izvrsnom suradnjom SAD-a i Hrvatske u području sigurnosti i obrane, priopćila je MORH-ova služba za odnose s javnošću.

U američkom izaslanstvu, koje je u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj je, uz senatore Roya Blunta, Johna Cornyna, Susan Collins, Thada Collinsa, Toma Cottona i Thoma Tillsa, bila i američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes te vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers.

Pročitajte i ovo Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Međunarodna vojna vježba Oko 1700 vojnika pokazalo snagu na poligonu u Slunju, na jaku kišu odmahuju rukom: "Nevrijeme je naše vrijeme" Damir Krstičević (Foto: Pixell) "izvrsna suradnja" Uoči dolaska američkog ministra obrane: Krstičević primio zapovjednika Nacionalne garde Minnesote

"Naglašeno je kako su u proteklom razdoblju odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država sve intenzivniji i sadržajniji, a posebno se to manifestiralo nedavnim, iznimno uspješnim, susretom ministra Krstičevića i ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa u Washingtonu", rečeno je u priopćenju.

Krstičević je posebno zahvalio Sjedinjenim Državama na pomoći koju su pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije te ostale oblike obrambene suradnje, naglasivši izniman značaj američke potpore za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti.

Voditelj američkog izaslanstva senator Blunt je zahvalio ministru Krstičeviću i Hrvatskoj na doprinosu međunarodnoj sigurnosti i misijama potpore miru, kao i na ukupnoj sigurnosno-obrambenoj suradnji, kaže se u priopćenju te dodaje kako je istaknuo da Sjedinjene Države "visoko cijene hrvatski doprinos i vide Hrvatsku kao istinskog, strateškog partnera, saveznika i prijatelja" i zahvalio na informacijama i saznanjima koja je izaslanstvo dobilo tijekom svog radnog posjeta.

Posebno je istaknuo da će Hrvatska u SAD-u uvijek imati odvjetnika kako u NATO-u, tako i u cijeloj međunarodnoj zajednici. „Hrvatska zaslužuje i uvijek može očekivati američku potporu, kako u području sigurnosti i obrane, tako i pomoć u ukupnom razvoju“, rekao je senator Blunt, kako navodi priopćenje.

"Govoreći o situaciji u zemljama iz hrvatskog okruženja i jugoistoku Europe, sugovornici su naglasili da Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti te se zalažu za mir i stabilnost u cijelom području", navodi se u priopćenju.

Sa šest američkih senatora sastao se u ponedjeljak u Splitu i hrvatski premijer Andrej Plenković te s njima razgovarao o hrvatsko-američkim odnosima i sigurnosti u Europi.

Američki senatori su u nedjelju posjetili Pomorsku bazu „Lora“ u Splitu gdje su sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Predragom Stipanovićem i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene