Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pas pomagač

Čovjekov najbolji prijatelj: Oči mnogim slijepim osobama, ali i pomagači bolesnima i nemoćnima

Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Da je pas najbolji čovjekov prijatelj, odavno je poznato. Oni su oči mnogim slijepim osobama, ali i pomagači bolesnima i nemoćnima.

Psi pomagači osim slijepim osobama, pomažu i bolesnima i nemoćnima. No, da bi pas postao pomagač primjerice djetetu s poteškoćama u razvoju ili invalidu, mora proći ozbiljnu obuku, a prije toga normalan razigrani pseći život.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!"

Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Psi pomagači (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Takvu edukaciju prošao je i Ivet, treći pas koji je bio kod Tihomira na socijalizaciji.

"Ivet je prekrasan pas, no on sada ide malom Leonu. To je dijete s posebnim potrebama i vjerujemo da će napraviti čudo u njegovom životu kao što je napravila u našem", govori Tihomir.

"Leon boluje od cerebralne paralize, i očekujemo da će mu pas pomoći u svakom smislu. Da se više zbliži emocionalno, s drugim vršnjacima, u kretanju, u motorici, jednostavno u svemu", govori Simona Špoljar, Leonova mama.

Svog psa dobit će i Neno, dječak koji boluje od Downovog sindroma. Njegov asistent kaže kako se prije jako bojao pasa, ali strah je brzo nestao.

"Neno se jako veseli, zvao me već dva puta na mobitel, jedva čeka da mu dođe, jako je sretan", govori Mihovil, Nenin asistent.

Svi ovi novi pomagači još prije godinu dana bili su bebe, štenci željni ljubavi i pažnje.

"Treba im obitelj koja će imati vremena za njih da im se posveti, pogotovo prvih nekoliko mjeseci kad ih treba naučiti svemu onome što će oni kasnije u životu znati. Higijeni u kući, izlasku u grad, ponašanju među ljudima, među drugim psima..." govori Karl Levačić, koordinator za socijalizaciju.

I kada to sve nauče odlaze. Iako rastanak para srca, njihove prve obitelji s ponosom mogu reći da su sa samo malo svojeg vremena i ljubavi pomogli da se odgoji pas koji će nekome život učiniti lakšim.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene