Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u trebao bi u zemljama članicama biti ratificiran do ranog proljeća 2009., svakako prije idućeg summita na kojem će Hrvatska postati punopravna članica, objavio je u Zagrebu visoki dužnosnik Hrvatskog sabora.


Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO-a Krešimir Čosić ne očekuje da će neka članica usporavati ratifikaciju iz političkih razloga, ali teškoće mogu zadati inače složena procedura, primjerice u nizozemskom parlamentu, ili izbori u pojedinim članicama kao što su Sjedinjene Države.

Vezani članci Marija Selak Raspudić Selak Raspudić o seksualnom uznemiravanju: ''Mislim da su institucije ovaj put ispravno i brzo reagirale, barem Sabor'' Slika nije dostupna Izglasan prijedlog ratifikacije članstva Hrvatske u NATO-u

Čosić je na konferenciji za novinare izvijestio o rezultatima proljetnog zasjedanja PS-a u Berlinu na kojem je Hrvatska, nakon dobivanja pozivnice za članstvo u travnju u Bukureštu, prvi put sudjelovala u radu Stalnog odbora PS-a, tijela koje upravlja radom Skupštine.

Po Čosićevim riječima, Stalni odbor će nadzirati ratifikaciju protokola koja će u članicama početi na jesen ove godine i završiti u rano proljeće 2009.

Prvo izvješće o tome odbor će podnijeti Skupštini na jesenskom zasjedanju u studenome, u španjolskoj Valenciji.

U svakom slučaju, naglasio je Čosić, proces ratifikacije protokola bit će gotov prije idućeg summita NATO-a u travnju, u njemačkom Kehlu i francuskom Strasbourgu, a na kojem će Hrvatska i Albanija postati punopravne članice.

Nakon toga će Hrvatska, koja trenutno ima status pridružene članice PS-a, imati pet umjesto dosadašnja tri predstavnika u Skupštini, što će omogućiti da sudjeluje u radu svih njezinih odbora.

Skupština je na ljetnom zasjedanju raspravljala i o ulozi NATO-a u rješavanju globalnog problema energetske sigurnosti, osobito sigurnosti energetske infrastrukture, o informatičkom terorizmu, operaciji u Afganistanu i novom strateškom konceptu NATO-a koji se nije mijenjao od 1999. godine.