Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 posto poskupio u 2 godine

Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak

Aktualno Galerija Visoka cijena kruha - 5 Visoka cijena kruha - 5 Foto: DNEVNIK.hr Visoka cijena kruha - 4 Visoka cijena kruha - 4 Foto: DNEVNIK.hr Visoka cijena kruha - 3 Visoka cijena kruha - 3 Foto: DNEVNIK.hr Visoka cijena kruha - 2 Visoka cijena kruha - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Visoka cijena kruha - 1 Galerija 1/6 >>
Cijene kruha u Hrvatskoj rastu dvostruko brže nego nego u Europskoj uniji, usprkos tome što cijene sirovina i energije padaju. Koja bi bila pravedna cijena kruha istražio je Marko Biočina.

Kažu da nema kruha bez motike, ali nema ga ni bez sve dubljeg zarona u novčanik. Cijena štruce kruha pedeset je posto skuplja nego što je bila prije dvije godine.

"Gledamo mi na to, ali opet moramo ga kupiti po toj cijeni po kojoj je", kaže Ana.

"Kako tko može tako kupi, ali zapravo je činjenica da je sve otišlo gore", kaže Nada. 

Razlog za rast cijena kruha bio je rast cijena sirovina i energije. Ali one već dugo padaju. Pa se nameće pitanje koja je trenutno fer cijena kruha.

"Ključni faktori u cijeni kruha su uvijek sirovina, rad i energija. Moji izračuni govore da bi poštena cijena običnog kruha koji nije s nekim posebnim dodacima ili sastojcima mogla na polici koštati bez problema oko jedan euro", objasnio je poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

Računicu je Malić objavio i na svome blogu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zamrznute cijene Treba li ograničiti cijenu kruha na 1 euro? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Kolika je onda poštena cijena jedne štruce bijelog kruha?

Prvi dio u računici cijene štruce kruha svakako je cijena sirovina: brašna, vode, kvasca. Prema trenutnim tržišnim cijenama ona iznosi između 19 i 20 eurocenti po štruci.

Trošak rada iznosi otprilike 16 centi po štruci, a amortizacija strojeva između 3 i 4 centa

Još dvadeset centi treba dodati na ime troška energije, logistike, ali i cijene kapitala.

Nadalje, tu je i profit trgovaca koji iznosi oko 18 centi po štruci kruha. I na kraju naravno tu je profit pekara od otprilike 10 centi po štruci te razni ostali troškovi i PDV.

Sve zajedno 1 euro. A s tom cijenom slažu se i građani.

"Ja mislim da bi fer cijena bila euro i... euro!", smatra Nada, a s time se slaže i Ana.

A na pitanje zašto cijena štruce često premašuje euro i 60 pokušala je odgovoriti Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

"Velika je razlika hoćemo li računati koliki su ulazni troškovi nekog malog proizvođača i neke pekarske industrije. Da je to euro, to u principu radi svaka tvrtka za sebe", rekla je.

Pročitajte i ovo Teretni brod za prijevoz pšenice, ilustracija Podaci WTO-a Zbog krize naglo pale isporuke pšenice. Ipak brige nema: "Svjetska trgovina pokazala je otpornost"

No, ključne sirovine svima su iste. I trenutno koštaju isto kao prije četiri godine, dok je trošak rada i kapitala porastao.

"Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na period od prije četiri godine", rekao je Ivan Malić.

U odnosu na 2020. kruh je skuplji čak 60 posto pa opravdanja za daljnji rast cijena nema.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene