Raste broj turista na plažama, ali i lopova. I to je realnost. Kriminalitet u jadranskim županijama tijekom ljeta raste i do 40 posto. Policija ima najviše posla s onima koji u isto vrijeme ljetuju i 'operiraju' duž obale.


Stvari su im bez nadzora dok se oni bezbrižno kupaju. Mobitel koji se 'sunča' bez vlasnika? Idealna prilika za dugoprstiće! A mnogi kupači toga nisu ni svjesni.

'Skidam majicu, pa stavim preko stvari. Mislim da je to sigurno 100 posto. Neće mi to nitko dirati', rekao je Arsenije iz SAD-a. Eto neopreza! A upravo donošenje skupih predmeta na plažu policija nikako ne preporučuje.

'To je upravo prilika na koju vrebaju počinitelji ovakvih kaznenih djela, koji nerijetko dolaze skupa s turistima ljetovati da bi se bavili upravo ovim svojim poslom', kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Ovih se dana bilježi povećani broj krađa bicikala. I poluotvoreno prozorsko staklo automobila izravan je poziv lopovu. U krađama na plažama najviše se otuđuju mobiteli, prijenosna računala i nakit, a u džepnim krađama novčanici, bankovne kartice i novac.

Zaštita je potrebna i ondje gdje turisti odsjednu. 'Ako imaju vrijednosne stvari, mogu ih ostaviti u sobi i to u sefu zaključane. Druga mogućnost je kod nas na recepciji', kazala je Martina Knežević iz PR turističke kuće.

Opreza nikad dosta. Jer lopovi na Jadranu najviše vrebaju upravo one koji na odmoru - lakovjerno puste mozak na pašu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr