Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o EU

Bruxelles čeka hrvatsku odluku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bruxellesu se čeka odluka hrvatskih građana, vide li budućnost zemlje u ujedinjenoj Europi ili ne? Odluka se iščekuje s optimizmom.

'Čestitamo Hrvatskoj za ovu priliku, za ovaj referendum. Imam hrvatsku kravatu, kravata croata. Ovaj referendum je jako važan korak u hrvatskom pristupanju Europskoj uniji jer ljudi imaju priliku izjasniti se o svojoj budućnosti. Nadamo se da su se građani izjasnili za', rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora"

Kolinda Grabar Kitarović, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova, a danas prva žena u vrhu NATO-a sigurna je da će se Hrvatska odlučiti za. 'Danas je svakako povijesni dan. Došli smo do onog trenutka kada se donosi prava odluka, a to je kad građani Republike Hrvatske donose odluku o pristupanju jer to je ono što sam govorila tijekom cijelog procesa sve što se radi, radi se radi građana i radi naše države i da su u konačnici oni ti koji će odlučiti o budućnosti Hrvatske', kaže Grabar Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

>> Državni vrh glasao: 'Hrvatska kaže DA Europskoj uniji'

Glasačke kutije u hrvatskom veleposlanstvu čekale su sve hrvatske građane koji su u Bruxellesu pronašli stalni ili privremeni dom.

'Svakako nema druge alternative. Sami ne možemo, očito. Europska Unija nudi neke okvire, nadam se da ćemo se mi naučiti živjeti u tim nekakvim okvirima', rekao je jedan Hrvat s belgijskom adresom.

'Bit će nam bolje možda zbog tog lakšeg pristupa europskim državama. Moći ćemo se lakše zaposliti i bolja je edukacija, bolji poslovi definitivno', smatraju građani.

'Onima koji imaju volje za raditi bit će puno više prilike', još je jedno mišljenje.

Čelništvo Europske unije rezultate će komentirati kada postanu službeni. Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić rezultat referenduma predstavit će ministrima vanjskih poslova zemalja članica na sutrašnjem redovitom zasjedanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene