Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Zašto su brojke novozaraženih toliko gore nego lani? Epidemiologinja: ''Ključna su dva razloga''

Broj preminulih od posljedica koronavirusa je i dalje velik. Pitanje je što će biti s brojem zaraženih u idućim tjednima kada se većina ljudi vrati s godišnjih odmora.

Usporedba današnjih koronapodataka s onima na današnji dan prije godinu dana pokazuje veliku razliku u broju umrlih i hospitaliziranih. 

"Danas je dosta lošija situacija nego što je bila prošle godine, a najbolje ćemo to vidjeti po brojkama. 15. kolovoza 2021. godine smo imali jednu preminulu osobu i 193 pacijenta na bolničkom liječenju. Danas imamo 12 umrlih i 621 pacijenta koji se liječi u bolnici", upozorila je novinarka Valentina Baus, koja je o pandemiji koronavirusa razgovarala s epidemiologinjom Sanjom Kurečić Filipović.

Objašnjavajući zašto je danas situacija gora nego lani Kurečić Filipović je kazala da ''za to postoje dva razloga: jedan je zbog toga što trenutno cirkulira visokozarazna BA5 varijanta virusa koja dominira. U velikoj većini uzoraka nailazimo upravo na tu varijantu. Drugi je razlog što su u potpunosti opuštene sve pandemijske mjere".

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Velika Britanija prva odobrila novo cjepivo protiv COVID-19: Važno je zbog dvije stvari

Međutim, ipak ne očekuje veći skok brojki novozaraženih u narednim tjednima. "Mi konstantno bilježimo podatke diljem Hrvatske i ne mislim da ćemo u narednim tjednima zabilježiti nagli skok. Zadnja tri tjedna zapravo bilježimo trend pada novozaraženih slučajeva, ali u ovom zadnjem tjednu vidimo skok. Ovog tjedna bilo je nekakvih 7500 novih slučajeva zaraze", rekla je Kurečić Filipović.

Sojevi koronavirusa koji trenutno haraju su zarazniji od prijašnjih varijanti. "Oni se smatraju visokozaraznima, njihova cirkulacija je zbog toga vrlo visoka. Svakako su više zarazni od BA1, 2 i 3 varijanti", rekla je.

Vrijede li i dalje cjepiva?

Epidemiologinja je objasnila i što je s onima koji su se već cijepili: ''Cjepivo štiti protiv teških oblika bolesti i hospitalizacija, međutim jasno je da imunost stečena cijepljenjem, ali i preboljenjem bolesti, vremenom slabi. Tako da bismo i dalje preporučili primanje booster doze nekome tko je već primio dvije doze cjepiva".

Spomenula je i planira li se uvesti preporuka za 4. dozu. "U trenutnim preporukama savjetujemo 80-godišnjacima i starijima da se cijepe, i to onima koji se nalaze u kolektivnom smještaju. Uskoro ćemo promijeniti preporuke i sniziti dobnu granicu, kako bismo omogućili cijepljenje većem broju ljudi. Razgovaramo o granici od nekakvih 60 godina, ali o tome ćete biti pravovremeno obavješteni", rekla je.

Spomenula je i hoćemo li dobiti nova cjepiva. "Imamo saznanja da Europska agencija za lijekove trenutno vrši analizu nove vrste cjepiva kojeg nazivamo varijantno, odnosno adaptirano cjepivo. Jedno od njih sadržava varijantu BA1, a drugo bi sadržavalo varijante BA4,5. Kada će točno biti dostupna nova cjepiva, za sad ne znamo", objasnila je Kurečić Filipović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene