Umirovljenica sa psom, Ilustracija (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL)
Umirovljenica sa psom, Ilustracija (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL) Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL

Starije osobe koje šetaju svoje pse na povocu sve više lome kosti, najćešće kuk, a najvećem riziku izložene su žene, pokazuje američko istraživanje.


Istraživanje koje je obuhvatilo podatke hitnih prijema u američkim bolnicama utvrdilo je da se broj prijeloma kod šetača pasa starijih od 65 godina više nego udvostručio od 2004. do 2017.

Vezani članci Strava u Splitu Strava u Splitu: Životinja obješena na Rivi, uginula u mukama? Isprva se činilo da je pas, ali... Vuk napao psa Uznemirujuća snimka ledi krv u žilama: Vuk napao psa pred kućom, ubio ga i otkinuo s lanca

“Ako imate psećeg pratitelja to je odlično”, kaže voditelj istraživanja dr. Jaimo Ahn sa sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji. “No dok šetate psa budite oprezni. Koristite šetnje kao prigodu da se upitate koliko ste snažni i potom napravite plan s liječnikom, obitelji ili prijateljima da povećate svoju snagu, kondiciju i zdravlje”.

Znanstveni tim utvrdio je da je u SAD zabilježeno 32.624 prijeloma kostiju povezanih s padovima starijih osoba koje su šetale psa na povocu od 2004. i 2017, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Surgery.

Broj tih prijeloma je u kontinuiranom porastu više od deset godina s 1671 u 2004. na 4396 u 2017. U većini slučajeva, gotovo 80 posto, stradale su žene. Pacijenti su najčešće potražili pomoć zbog prijeloma kuka - u 17 posto slučajeva. Više od 50 posto prijeloma odnosilo se na one u području gornjih ekstremiteta - ramena, ruke, šake, zglavka i prstiju.

U 29 posto slučajeva ozljede su bile toliko teške da su pacijenti hospitalizirani. Ahn i njegov tim preporučuju kao jedan od načina prevencije takvih ozljeda obuku pasa kako bi bili poslušni a drugi je da starije osobe potraže programe vježbanja kojima bi povećali snagu vlastitih mišića.

“Sve je više istraživanja koja pokazuju da je vježbanje pod opterećenjem, dok starite dobro za vaše tijelo i vaš mozak”, kaže Ahn.

“Nesreće će se događati u životu no ako ste snažniji i brži bolje ste pripremljeni i manje je izgleda za ozljede". Autori istraživanja sugeriraju i da su manji psi možda sigurniji izbor za starije osobe. (Hina)

Policija objavila detalje nesreće, ministrica vozila s nevažećom vozačkom dozvolom. Očevidac: ''Vidio sam je, bila je u šoku''

Najbolji pogled na otoku: Konoba i kamena vila s bazenom na vrhu Hvara