Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Ivanda Rožić iz Londona

Ivica Todorić tražio je utočište i u Beogradu? Odvjetnici objašnjavaju što ga čeka nakon uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski odvjetnici za Novu TV objasnili su kakva je procedura u slučaju da britanska policija uhiti Ivicu Todorića koji je, kako se neslužbeno doznaje, nedavno tražio utočište u Beogradu.

Za Ivicom Todorićem nakon Europskog uhidbenog naloga raspisana je i crvena Interpolova tjeralica.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

Pretpostavlja se da se Todorić nalazi u Londonu gdje je s odvjetnicima o proceduri izručenja Hrvatskoj razgovarala reporterka Nove TV Ivana Ivanda Rožić.

Britanski pravnici ističu kako bi Todorić, kao i sve druge osobe za kojima je raspisana tjeralica, trebao biti doveden u Westminsterski sud.

"Na sudu će odvjetnik utvrditi je li nalog za uhićenjem napisan u skladu s europskim zakonodavstvom te postoji li sumnja na kršenje ljudskih prava. U obzir će se uzeti i koliko je vremena prošlo od iznošenja optužbi, gdje živi njegova obitelj te kakve bi posljedice izručenje imalo na život osobe i njezine obitelji", objašnjava odvjetnik Kevin Kendridge iz odvjetničke tvrtke Kaim Todner.

"Odvjetnik može tražiti jamčevinu"

Ističe kako će Todorićev odvjetnik vjerojatno podnijeti zahtjev za odobrenjem uvjetne jamčevine.

„To znači da bi se osobi moglo odrediti stavljanje elektronske narukvice kojom bi se nadziralo njegovo kretanje, a ako je riječ o imućnoj osobi, jamčevina bi mogla biti pozamašna. Ako se osoba ne odazove na sud, taj novac ostaje sudu“, kaže Kendridge.

Odvjetnik Harry Grayson također tvrdi da Todorić, ako se nalazi na području Engleske ili Walesa, mora biti dovezen na Westminsterski sud.

„Sudac specijaliziran za izručenja osobu će pitati pristaje li na izručenje i u tom će slučaju on biti izručen. Ako se usprotivi, za nekoliko tjedana bit će određeno saslušanje na kojem će se odlučivati o izricanju jamčevine ili određivanju pritvora“, kaže Grayson.

"U visokoprofilnim slučajevima policija najčešće brzo reagira"

Upitan kada bi britanska policija mogla locirati i uhititi Todorića, Grayson odgovara da se to u velikim slučajevima poput ovog događa brzo.

„Nije određen period u kojem policija mora reagirati nakon tjeralice, ali ako se postupak oduži, to bi osobi mogao biti argument za poništenje izručenja. Nekad prođe neko vrijeme do uhićenja, nekad to naprave brzo, ovisi o samim rezultatima, kao i o tome od kolike je važnosti nalog za izručenje, ako je riječ o nekome za koga postoji velik interes, onda sve ide brže nego nešto što nije tako žurno. Ovisi i o tome koliko je policija zauzeta drugim slučajevima“, kazao je Grayson i dodao da će policija vjerojatno brzo reagirati ako znaju Todorićevu lokaciju.

Tražio utočište u Beogradu?

Reporterka Ivana Ivanda Rožić iz Londona se uživo javila u Dnevniku Nove TV.

"Ivica Todorić još uvijek nije uhićen. Neslužbeno se doznaje da je prije nekog vremena tražio utočište u Beogradu, ali je iz nekog razloga od toga odustao. Amnesty International u Londonu poručuje da, koliko su oni upoznati, u slučaju Ivice Todorića nema kršenja ljudskih prava. Jasno je da britansko pravosuđe strane državljane ne izručuje tako lako. Tijekom godine stiže velik broj zahtjeva za izručenjem iz Poljske, Rumunjske i ostalih istočnih zemalja, i to zbog manjih i većih kaznenih djela", izvijestila je Ivanda Rožić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene