Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, neuropsihijatar koji se bavi problemom alkoholizma Darko Breitenfeld upozorava da se kod nas, kao i u svim postkomunističkim zemljama, mjere za sprečavanje alkoholizma slabo provode.


Reklame za alkohol su "preslobodne", a zabranu prodaje alkohola maloljetnicima trebalo bi konačno početi i provoditi, ističe Breitenfeld u današnjem priopćenju.

Vezani članci Policajac Neki jurili 185 km/h, drugi imali preko 3 promila alkohola u krvi: Pogledajte rekordne prekršaje Slika nije dostupna Facebook otkriva potencijalne alkoholičare?

Po njegovu mišljenju, alkohola ne bi smjelo biti na benzinskim crpkama, restoranima u tvrtkama i ustanovama, pa tako ni u saborskom restoranu, niti bi se smio vidjeti u službenim TV zdravicama.

Porez na alkohol bi trebalo povisiti, ali također i na jeftino pivo
jer je europski alkoholizam zbog jeftinosti opijanja postao
"pivskim".

U priopćenju se napominje kako statistika ukazuje da alkohol u krvi ne povećava bitno broj manjih prometnih nesreća, niti toliko broj ozlijeđenih, već poglavito broj poginulih zbog prebrze vožnje i alkoholiziranosti, čemu su posebice skloni mladi neiskusni vozači. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju